I sommar åker jag till Wrangels ö. Ursprungligen var Wrangels ö ett mindre berg i det Sibiriska fastlandet, men för omkring 10 000 år sedan när den sista istiden slutade steg havsnivån på grund av temperaturhöjning och området formades till det som idag känns vid som Wrangels ö.
Nog för att det dräller av mammutbetar där ute i ishavet, men detta har de inte!
8 augusti 2017 | Rasmus ErlandssonJag plockar upp den oansenliga lilla biten som påminner om rutten drivved där den ligger. Jag vänder på den och vi ser direkt att det då rakt inte är fråga om någon bisonoxe som jag håller i handen. Jag har en del kvar att lära om fossil, men att det här var ett käkben från något slags rovdjur, det visar garnityret med all önskvärd tydlighet. Tre svarta, rejält tilltagna spetsiga tänder. Grottbjörn kanske?
Medan Norden skrubbades rent från fossil blev Wrangels ö och Tjaundeltat rena skattkammaren
7 augusti 2017 | Rasmus ErlandssonDet fina med våra studieområden, Wrangels ö och Tjaundeltat, är att de inte var nedisade under senaste istiden då bland annat Norden skrubbades rent från fossil av kilometertjock inlandsis. Det betyder att det finns mycket historiskt material lagrat i jorden.
Närkontakt med isbjörn
7 augusti 2017 | Anders AngerbjörnIsbjörnen såg inte mig och jag såg inte henne. Men Alexei Tichonov såg henne från sitt fönster och skrek: Go into house! Polar bear very close! Jag vände mig förvånad runt och tittade på isbjörnshonan 25m bort.
Mammutbetar och benskärvor från bisonoxe
31 juli 2017 | Rasmus ErlandssonForskningsstationen i Tjaundeltat ligger på en låg ö med mycket sjöar och sumpmarker. Här och där finns också tidigare sjöbottnar från sjöar som sinat när permafrosten smälter. Skrudade i lårhöga vadarstövlar av tidlöst snitt kan vi trots vätan ta oss runt förvånansvärt obehindrat. När man är van vid vadhöga vandringskängor får man ändå hjärtat i halsgropen första gången man sjunker ner med vatten över knäna. Men under gyttjan möter sulorna fast permafrost och med två decimeter till stövelskaften är det bara att pusta ut och klafsa vidare.
Fältarbete på Tjaunflodens delta
24 juli 2017 | Rasmus ErlandssonDen stora sovjetiska helikoptern sänker sig över tundran. Vi har suttit som klistrade vid fönstrena, men det är inte helt enkelt att hålla orienteringen. Vi har sett några små hus här och där under flygningen från Peveks flygplats, men jag lyckades inte få någon vidare överblick av forskningsstationen i Tjaunflodens delta, innan vi plötsligt står på marken. En i besättningen hoppar ut ur helikoptern och kollar landningsställen. Motorn tystnar och rotorn börjar sakta in.
Framme i Pevek
10 juli 2017 | Rasmus ErlandssonI onsdags flög de svenska, slovakiska och portugisiska deltagarna i expedition Arktiska öar från Stockholm, via Sankt Petersburg till Moskva. Där övernattade vi innan det var dags att påbörja den långa färden tvärs över Ryssland – från huvudstaden i sydväst till Asiens nordligaste stad, den lilla hamnstaden Pevek i nordost.
Sammansättningen av olika arter berättar om hur ekosystemet påverkas av klimatförändringar
8 juli 2017I sommar har forskare åkt till två isolerade platser i ryska Arktis för att undersöka klimatförändringarnas konsekvenser. Rasmus Erlandsson från Stockholms universitet berättar att han är ansvarig för insamlingen på Tjaun som är på fastlandet i Sibirien.
Till ryska Arktis för att undersöka klimatförändringarnas konsekvenser
4 juli 2017I sommar åker en forskningsexpedition till två isolerade platser i ryska Arktis för att undersöka klimatförändringarnas konsekvenser.
På expedition i ryska Arktis
30 maj 2017I sommar genomförs en rysk-svensk forskningsexpedition till nordöstra Sibirien i ryska Arktis för att studera vilka effekter ett förändrat klimat får på arktiska ekosystem.