I onsdags flög de svenska, slovakiska och portugisiska deltagarna i expedition Arktiska öar från Stockholm, via Sankt Petersburg till Moskva. Där övernattade vi innan det var dags att påbörja den långa färden tvärs över Ryssland – från huvudstaden i sydväst till Asiens nordligaste stad, den lilla hamnstaden Pevek i nordost. Belägen ett stenkast från datumlinjen, på gränsen mellan tundrans vidder och det blå ishavet, där isflak fortfarande seglar förbi. Genom luckorna i molnen kan vi titta ner på landskapet där vi ska tillbringa de tre kommande veckorna kartläggande växter och djur. Allt ifrån de mest oansenliga fjällväxterna och småkrypen till videsnår, brunbjörnar och fjällrävar. På jakt efter ekologiska mönster som kan förklara hur klimatförändringar historiskt har påverkat och i framtiden kan komma att påverka de arktiska ekosystemen.

Pevek ligger i Tjuktjien, den östligaste delen av Ryssland. Och även om staden ligger på fastlandet, är den så avsides och isolerad att den nästan kunde ha legat på en ö. Vi får höra att några fartyg fryst inne i hamnen över vintern. Hamnen öppnades dagen då vi landade och trots att isflaken är ganska få, så påminner stadens isbrytare som ligger ute på redden om att det här inte är någon lättillgänglig plats. Stora delar av året är flyg det enda sättet att komma hit.

Till tonerna av en lite oväntad hiphopmusik i planets högtalarsystem tågade vi av flyget och tog oss an vårt berg med packning. Trots att mycket av vår utrustning redan är på plats tack vare våra ryska kollegor, är det åtskilliga stora lådor med allt från provrör och insektsfällor till måttband och radiosändare som vi behövt frakta med från Stockholm. I den fullastade flygbussen på vägen in till stan tittade vi storögt ut genom fönstren. Genast fick någon syn på en fjälluggla. Alla som som inte hann se den blev lite avundsjuka.

Pevek

Fågelskådning i Pevek. Foto: Rasmus Erlandsson

Pevek är en sliten stad och många av husen står övergivna eftersom dagens invånarantal är betydligt lägre än för 30 år sen. Vårt hotell är dock oklanderligt på insidan, även om fasaden inte är så hoppingivande. De hus som används är däremot färgglatt målade och gatulivet är levande, med ett myllrande fågelliv.

Under de senaste dagarna har vi haft fullt upp med de sista förberedelserna, som alltid är fler än man först tänkt sig. Vi har sorterat utrustning och filat på fältarbetets detaljer. På lördagen bjöds vi in på bankett på det lokala Tjaunmuseet. Anders Angerbjörn från Stockholms universitet och Love Dalén från Naturhistoriska riksmuseet höll populärvetenskapliga föredrag för intresserade ortsbor om expeditionens syfte. Två ryska kollegor, Alexej Tikhonov och Maria Khoreva, höll också varsitt föredrag.

Bankett

Bjudna på bankett i Pevek. Foto: Rasmus Erlandsson

Provruta för växtinventering

Maria, Christine och Johannes med en av provrutorna som vi använder för systematisk växtinventering. Foto: Rasmus Erlandsson

Så snart tillfälle gavs stack expeditionens botaniker ut i fält tillsammans med Maria Khoreva, som har koll på de svåraste lokala växtarterna. Resten av expeditionsdeltagarna fortsatte med förberedelserna och höll ett öga på fågellivet. Dessutom snubblade vi på några av stans arktiska sislar. En liten gnagare som bor i hålrum längs strandbrinkar och under betongplattorna som utgör stadens gångvägar. Mitt under artbestämmandet av något halvgräs fick Jesper Hansson, en av våra botaniker, dessutom syn på en piphare som varnade sina släktingar för annalkande fara.

Arktisk sisel

Arktisk sisel. Foto: Jesper Hansson

Sibirisk piphare sitter på en sten

En sibirisk piphare varnar. Foto: Jesper Hansson

Vi behövde också få rätsida på den sista provianteringen. Att handla mat i Pevek är lite speciellt. Staden kryllar av små kvartersbutiker vars olika utbud tillsammans möter våra behov. Gleb Danilov, vår ryske kollega med lokalkännedom, drog härs och tvärs över staden med delar av expeditionsmedlemmarna som bärhjälp hack i häl. Vi köpte tre kilo vitlök i en butik, ett otal kilo potatis i en annan och dasspapper i en tredje. Efter sex timmars handlande var det inte utan att vi började få koll på stadens geografi.

Proviantering

Proviantering i Pevek. Foto: Rasmus Erlandsson

Pevek ligger mittemellan de två studieområden som ska besökas, Tjaunbukten och Wrangels ö. Imorgon, 11 juli, är det meningen att helikoptern ska ta den ena halvan av expeditionsdeltagarna söderut till en forskningsstation i Tjaunflodens delta. Och senare i veckan, så snart vädret tillåter, far den andra halvan nordost till Wrangels ö, kring vars stränder isen ännu ligger tjock. En detalj som gör att risken att stöta på isbjörn är betydligt mindre än annars.

Fotograf

Fotodokumentation av växtligheten. Foto: Rasmus Erlandsson

I Pevek har vi haft tillgång till internet då och då, men framöver får vi förlita oss på satellituppkoppling. Vi hoppas hur som helst kunna uppdatera bloggen då och då, och expeditionens Instagramkonto.