Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Bloggar

Filtrera

Oväntad vändning, vi är till havs!

24 december 2017 | Carl Lundberg

Att kryssa genom havsisen mellan isberg, sälar och pingviner är inget annat är hänförande. Nu är vi tillbaka vid avlastningsplatsen. Vi tycker vädret ser fint ut för imorgon, så hopp finns för både flygning till Troll för upphämtning av bagage, vetenskaplig flygrekognosering och lossning av vår utrustning.

Läs hela blogginlägget

Det blåser 43,2 knop

21 februari 2017 | Carl Lundberg

Nu är planen att vi ska bli upphämtade på torsdag kl. 12:15 men väderprognosen ser inte bra ut. Just nu blåser det 43,2 knop och sikten är mindre än 1000 meter. Men stämningen är bra, vi är varma och vi har mat.

Läs hela blogginlägget

Landvinningar för polarfarare

16 februari 2017 | Carl Lundberg

Vi pratade om det vid middagsbordet igår, vilka tekniska landvinningar är det som gör det möjligt för oss att fara kors och tvärs på jordens mest ogästvänliga och isolerade kontinent? Visst, det har gjorts polarexpeditioner i över hundra år men man behöver inte bläddra långt bakåt i litteraturen för att ana att det gjordes under helt andra risker och uppoffringar än idag. Någonstans där bilderna övergår från färg till svartvitt så ser tillvaron ut att bli rätt sträv och nog måste mannarna ha känt både oro, rädsla och ångest de sakliga beskrivningarna till trots.

Läs hela blogginlägget

Senaste nytt från Wasa catering, spedition och fastighet AB

9 januari 2017 | Carl Lundberg

Efter ännu en period förutan koll på datum så har vi listat ut att det är den 9 januari idag. Och det är bra att veta för imorgon reser våra kollegor från Kapstaden. Precis som vi så flyger de först till Troll. För närvarande är det inte känt om de skall sova över där eller flyger vidare direkt. Det har varit lite oklarheter med flighten Kapstaden-Troll, eftersom det tidigare varit så varmt att de ville flytta flighten till nattetid för att landningsbanan som är av is skulle vara hård.

Läs hela blogginlägget

God fortsättning

6 januari 2017 | Carl Lundberg

Stationen är numera i full gång och vi har kunnat börja fokusera framåt i två spår; det första är logistik och underhåll av stationen och det andra är att förbereda inför forskningen.

Läs hela blogginlägget

Att köra i total blindo

1 januari 2017 | Carl Lundberg

Om nu färden var tvådimensionell sist så förvandlades den i detta fall först till endimensionell och sen till dimensionslös. Den mulna himlen upplöste snart horisonten genom att anta samma vita färg som snötäcket. Sen slöt sig dimman fullständigt runt oss och det gick inte att se något alls. Alltså inte som på vintervägar bakom en långtradare så att man får ta ut avståndet. Nej den här körupplevelsen måste vara helt unik för Antarktis - att köra en hel dag bokstavligen i blindo, utan att se ens en meter framför motorhuven.

Läs hela blogginlägget

Nyårsfirande i Antarktis

31 december 2016 | Carl Lundberg

Brand är största mardrömmen på en polarstation och det är därför både lite beundrans- och anmärkningsvärt att tyskarna har som tradition att grilla på verkstadsplanet i källaren. Om man bara ställer bensindunkarna lite åt sidan och öppnar lastluckan så verkade alla vara eniga om att det är en rimlig lösning.

Läs hela blogginlägget

Gott nytt år!

31 december 2016 | Carl Lundberg

Gott nytt år! Ola, Stefan och jag körde till Neumayer igår för att hämta den andra omgången med last. Vi packade och firade nyårsafton idag och i morgon kör vi tillbaka till Wasa.

Läs hela blogginlägget

Till Neumayer på rekordtid!

30 december 2016 | Carl Lundberg

Ah, vi har listat ut vilken dag det är! Ett skämt tänker ni, men nej! Föreställ er själva, ingen radio, ingen tv, ingen tidning, inga veckodagar, inga möten och inte heller några lediga dagar, inte än i alla fall. Man tappar snabbt kollen.

Läs hela blogginlägget

So close but so far away…

23 december 2016 | Carl Lundberg

Goda nyheter, reservnycklarna till bilarna är återfunna! Tyskarna hade hängt dem på något listigt ställe som tog ett tag att minnas. Hjulnyckel till bilarna är vi dock fortfarande utan. Är det så himla viktigt då kan man undra? Jo, det är det.

Läs hela blogginlägget

Livet kan vara hårt i Antarktis

22 december 2016 | Carl Lundberg

Alltså det är inte kallt här, knapp ens minusgrader vilket känns märkligt. Det har även uppstått ett nytta fenomen med snö som drevat in vid shelfisens kant här kring Neumayer. Normalt sett så är det en ganska skarp kant där shelfisen slutar och vinterisen börjar. Drivsnön bildar ramper som gör att pingvinerna kan komma upp på shelfen i mycket större utsträckning än normalt.

Läs hela blogginlägget
Stäng