Människor framför en bandvagn

Ola tankar och resten babblar med Stefanie som övervintrat som ingenjör. Hon hjälper oss på sin lediga dag. Foto: Carl Lundberg

Detta är en ledig dag på Neumayer. Fast vi stod i hela dagen med att sortera och lasta det som skulle åka i första transporten. Och det var med onda aningar som vi öppnade lådorna med kylvaror. Karin har dåliga erfarenheter från tidigare expeditioner av hur maten packas av agenten som levererar våra livsmedel. Hon hade därför gett mycket tydliga instruktioner för hur detta måste ske. Litet eller inget av detta efterlevdes. Mejerivaror kom till exempel med kort bäst före-datum istället för långt och frysvaror kom helt utan märkning. Men värst av allt var att frukt och grönsaker hade packats blandat huller om buller, ömtåligt under tyngre varor. Det var riktigt sorgligt och frustrerande att behöva slänga ungefär hälften av frukten och grönsakerna. Att försöka rädda det som blev kvar har inneburit en massa merarbete.

Trots att det var en ledig dag fick vi hjälp att tanka av Stefanie, ingenjören i tyska övervintringsteamet. På kvällen var allt som kunde lastas lastat. Vi la oss så nära maxlast vi kunde och erfarenheten av fastkörning utan last gjorde att vi bestämde oss för att hänga släpet på sexhjulingen istället för efter fyrhjulingen. Bilarna har samma motorkapacitet så om man har bra fäste är det bättre att dra släp med fyrhjulingen eftersom den har mindre last på sitt flak.