Halo

Calle var med och firade nyår i Antarktis 2012/13, då bjöd nyårsvädret på en halo. Foto: Carl Lundberg

På Neumayer pallrade vi oss upp till kl. 7 för frukost och fick sedan hjälp av två maskinförare. Först av en som vi tyvärr inte vet namnet på, men han är i alla fall så där nästan orimligt solbränd. Och sen av Klaus från Bayern som på julafton stoltserade med Lederhosen och på nyårsafton briljerade med att öppna ölflaskor med motorsåg.

Dagens arbete bestod i att hitta våra saker, packa dem på bilarna och att tanka. Vi var klara kring kl. 16 och kl.18 började nyårsfirandet som skulle komma att spänna över stationens alla plan.

Först ut nyårssupén – grillfest i verkstan

Brand är största mardrömmen på en polarstation och det är därför både lite beundrans- och anmärkningsvärt att tyskarna har som tradition att grilla på verkstadsplanet i källaren. Om man bara ställer bensindunkarna lite åt sidan och öppnar lastluckan så verkade alla vara eniga om att det är en rimlig lösning.

Med långbänkar och pappersdukar så förvandlades verkstan till Biergarten. Som dekoration lades de lite nyare lyftkättingarna ut som serpentiner bland fat, skålar och flaskor. Stefan drog sig värdigt tillbaka vid tio och missade därmed grevinnan och betjänten. Ola höll sig uppe till det svenska tolvslaget och Calle kämpade på till midnatt lokal tid och skålandet på taket av stationen.

Nyårsafton på Basen

Nyårsafton på Basen firades på Aboa, den finska stationen. Pär och Karin välkomnades med hissad svensk flagga och rosa bubbel. Kocken Lauri iförd riktigt kockmundering och hög mössa hade skapat ett dignande bord av plockmat med allt från gravad hake, en vit delikat fisk, och lax, marinerade räkor och ugnsbakade musslor, olika toasts och bröd, till det en massa annat gott. Karin lyckades fira in både det finska och svenska nyåret, men bangade sedan. Pär höll i ända till det riktiga UTC-nyåret och fick skåda finnarna skåla in det nya året i den för tillfället uppvärmda “jacuzzin”, en gammal mjölktank i plåt med två stora doppvärmare nedstoppade.

Vi hade det trevligt på varsitt håll men saknade förstås redan varandra, precis som vi gör er där hemma. Gott nytt år!

Ny batteribank från 1999

På Wasa händer allt det där som måste ske när man startar upp en station som inte varit igång på fyra år. Pär börjar titta till batteribanken som står under huset. En del av batterierna installerades 1996 och de “nya” är från 1999, så frågan är hur mycket man kan begära. Vi har solceller på huset som laddar batterierna, men ju äldre batterier desto mindre el går att lagra och ju mer måste vi köra dieselgeneratorn.