Stationen är numera i full gång och vi har kunnat börja fokusera framåt. Det går i två spår; det första är logistik och underhåll av stationen och det andra är att förbereda inför forskningen.

Skräpcontainer

Skräpcontainern dras ner för backen. Bandvagn 15 drar, bandvagn 12 bromsar. Foto: Carl Lundberg

Om vi börjar med logistikspåret så har vi ju släpet med bränsle som vi lämnade tre mil bort när vi kom från Neumayer sist. Hämtningen av släpet kombineras med uttransport av en finsk container med skräp. Vi har i uppdrag att ta den till samma plats som finnarnas släde med bränsle står. Det är längs leden som tyskarna passerar senare under säsongen och de tar med den vidare då. Detta löser Pär och Ola med bandvagn 15 imorgon. Går allt enligt plan så borde det gå på 20 timmar, det är 13 mil enkel väg. Stefan har svetsat en specialdragkrok till bandvagnen så att den ska kunna dra släpet som har kulkoppling.

Stefan svetsar

Stefan svetsar dragkrok. Foto: Carl Lundberg

Batterierna under huset verkar ha vaknat till liv för nu klarar vi oss på solel stor del av tiden. Karin fortsätter att reda ut och sortera i matförråden parallellt med att hon nu bakar, kokar och fryser in sånt som vi ska ha med ut i fält under forskningsexkursionerna.

Det är 27 grader varmt i köket och surdegen bubblar. Imorgon bitti får vi se hur yoghurtkulturen artar sig. Karin och Pär sköter även vattenhämtning ungefär var annan dag. Pär har sorterat och flyttat fat med bränsle och skräp.

Kartor

Calle ockuperade vardagsrummet med kartor i två dagar. Foto: Carl Lundberg

Så till spår två, förberedelserna inför forskningen. Calle är scoutledare och håller i förberedelser kring kartor, fältkök, fälttoa, kommunikation, sovutrustning, tält och allt annat som behövs för en veckas camping i Antarktis.

Stefan har gjort ett uthållighetstest av värmekaminen och vattensmältaren måste också testas. Ola har byggt in radioladdare i bilarna och gått igenom elsystemet så att inte startbatteriet skall laddas ur av misstag.

Ola har också monterat en väderstation eftersom den gamla, det var finnarnas, som vi kunde avläsa har bytts ut till en nyare som vi inte har kontakt med. Det är fortsatt helt fantastiskt väder. Sol, lite eller ingen vind och kring nollan.

Provfikar ett tält

Vi provfikar ett av tälten, det gick bra. Foto: Carl Lundberg

Vi har också kommit så lång att vi kunnat vara lite lediga. Bland annat så har vi sett på en film, fast bilden var randig på grund av transportskadad projektor. Vi såg The Thing, version 2011, som handlar om en norsk Antarktisstation vid vilken man upptäcker en infrusen alien. När den tinar tar den kål på så gott som alla på stationen. Efter det försökte Stefan laga bort ränderna genom att kolla sladdar och knacka på projektor, det hjälpte inte. Ola lyckades bättre, genom att ta av och sätta på kåpan igen så försvann ränderna. Nu vågar ingen starta den igen i rädsla för att den inte skall vara hel längre.

Det har även funnits utrymme att att gå en promenad eller springa en sväng. Karin och Ola körde ett lokalt Tour de Ski, spåren var undermåliga.

Dagens höjdpunkt

Dagens höjdpunkt! Enbärs- och lagergravad springbockfilé med pepparrotskräm till förrätt. Foto: Carl Lundberg

Slutligen så har vi börjat att fundera på mottagandet av resten av gänget som kommer den 10 januari. Det har kommit en del mejl som tyder på att de börjar bli klara för avresa. Vi har fått reda på att vi inte behöver tanka planet.

Flygradioapparaterna är laddade och vi har börjat fundera på var det är bäst att landa. Det har varit på lite olika platser genom åren men eftersom vi i år för första gången har både satellitbilder och kartor digitalt offline kan vi jämföra platser och trycka ut dem på en karta för att få bra överblick.

Vi har det bra, det går enligt plan,
och bastun fungerar!