Klockan 16.30 den sjunde september, vid 81°N, 13°E, lämnade vi den fasta isen och stävade ut i öppet vatten. Känslan av att blicka ut över något annat än det oändliga istäcke som har omgivit oss under de senaste fem veckorna går inte att beskriva.
Indsamling af seismiske data under arktiske isforhold
5 September 2009Ligesom under det første LOMROG togt har et af hovedformålene med togtet været at indsamle seismiske data. Dataindsamlingen skulle primært foregå i Amundsen Bassinet men også på den amerasiske side af Lomonosov Ryggen i Makarov Bassinet.
DMI:s oceanografer ombord på Oden
31 August 2009To af DMI’s (Danmarks Meteorologiske Institut) oceanografer, Steffen Olsen og Leif Toudal Pedersen, er ombord på Oden som en del af kontinentalsokkelprojektets LOMROG II togt.
More than mud
30 August 2009Jag kan inte bli annat än fascinerad av leran som ligger framför mig nu. Varje centimeter av detta arktiska bottensediment kan ta forskarna omkring 1 000 år tillbaka i tiden.
Nordpolen
22 August 2009I forbindelse med LOMROG II togtet med den svenske isbryder Oden har en dansk-svensk-canadisk ekspedition 22. august kl. 23:04 (dansk tid) nået den geografiske Nordpol.
Halvtid
20 August 2009Tredje veckan och det är återigen dags för den traditionella ärtsoppan, serverad med pannkakor och varm punsch. Så som vi har längtat!
Ett nät kommer lastat
18 August 2009Calanus hyperboreus, Calanus glacialis och Metridia är kanske inga namn man hör dagligen. Men för en av forskargrupperna ombord är det tre välbekanta namn på dominerande arter av hoppkräftor här i Arktis. I dessa kalla vatten är 90 procent av alla djurplankton hoppkräftor.
Lomonosovryggen
13 August 2009Forskningen har nu gått in i en ny fas när vi nått expeditionens målområde – Lomonosovryggen. Aktiviteterna har trappats upp och flera av de inplanerade mätstationerna har avklarats de senaste dygnen.
Nu är vi i gång!
12 August 2009Efter åtta dygns transitresa nådde vi under lördagen den första inplanerade mätstationen. Oden backades omsorgsfullt in i en råk och drev stilla med havsisen under stoppet. När vi gav oss i väg omkring 10 timmar senare hade vi förflyttats 4–5 km i sydvästlig riktning.
Transitresan
4 August 2009På eftermiddagen den 31 juli lättade vi ankar och lämnade Longyearbyen bakom oss för cirka sex veckor framåt. Färden genom viken och vyn av Spetsbergen som vi rundade var fantastisk med snötäckta bergstoppar, ett lugnt hav och glaciärer som trängdes mellan bergskedjorna.
Testtur LOMROG II
14 July 2009Testturen inför LOMROG II är nu inne på sitt andra dygn. Vi lämnade Longyearbyen på måndagsnatten i strålande solsken, men har nu när vi närmar oss iskanten gått in i mer typiskt arktiskt sommarväder med gråmulet dis.