Position: 84°N, 19°E
Väder: Soligt och klart, temperatur 1 °C, vind 7 m/s

På eftermiddagen den 31 juli lättade vi ankar och lämnade Longyearbyen bakom oss för cirka sex veckor framåt. Färden genom viken och vyn av Spetsbergen som vi rundade var fantastisk med snötäckta bergstoppar, ett lugnt hav och glaciärer som trängdes mellan bergskedjorna. Så fort vi hade fått upp några knops fart kom fåglarna som surfade längs med Oden. En vackrare start på expeditionen LOMROG II kunde vi inte ha önskat.

Vid lunchtid på lördagen blickades iskanten, som vi sedan följde öster ut för att hitta en mer lämplig väg mot målområdet kring Nordpolen. Någon gång kring midnatt byttes drivisen och det öppna vattnet ut mot mer sammanhängande havsis. Nu sträcker sig ett vitt täcke, som bryts upp av öppna råkar lite här och där, så långt ögat når. Ovanpå isen har Vicksblå-färgat sötvatten samlats.

På söndagen hade vi den otroliga turen att få se isbjörn. Det var en hona med unge som dök upp strax för över på babordssida. Efter att informationen hade gått ut i högtalarsystemet dröjde det inte länge innan fördäcket fylldes med smattrandes kameror. Björnarna försvann dock ganska snabbt ur sikte när de lufsade i väg över isen och vi gav fart framåt igen.

I går hade vi en fin dag med relativt god sikt och den första isstationen med helikopter kunde genomföras. Ute på isflaket mättes tyngdfältet samt snö- och isdjup och tre iskärnor borrades. Vid midnatt och tidigt i morse gav helikoptern sig ut på isrekognoscering. Tester har även utförts med seismikutrustningen och ett kast med CTD:n samt planktonnät har gjorts. Multibeam-gruppen är i full gång med sitt arbete. Det tredimensionella ekolodet körs i skift och ska gå dygnet runt under hela expeditionen.

Daniella Gredin, Polarforskningssekretariatet