Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Expedition: LOMROG II

31 juli 2009 - 10 september 2009 Arktiska oceanen

The End

9 september 2009

Klockan 16.30 den sjunde september, vid 81°N, 13°E, lämnade vi den fasta isen och stävade ut i öppet vatten. Känslan av att blicka ut över något annat än det oändliga istäcke som har omgivit oss under de senaste fem veckorna går inte att beskriva.

Läs hela blogginlägget

More than mud

30 augusti 2009

Jag kan inte bli annat än fascinerad av leran som ligger framför mig nu. Varje centimeter av detta arktiska bottensediment kan ta forskarna omkring 1 000 år tillbaka i tiden.

Läs hela blogginlägget

Nordpolen

22 augusti 2009

I forbindelse med LOMROG II togtet med den svenske isbryder Oden har en dansk-svensk-canadisk ekspedition 22. august kl. 23:04 (dansk tid) nået den geografiske Nordpol.

Läs hela blogginlägget

Halvtid

20 augusti 2009

Tredje veckan och det är återigen dags för den traditionella ärtsoppan, serverad med pannkakor och varm punsch. Så som vi har längtat!

Läs hela blogginlägget

Ett nät kommer lastat

18 augusti 2009

Calanus hyperboreus, Calanus glacialis och Metridia är kanske inga namn man hör dagligen. Men för en av forskargrupperna ombord är det tre välbekanta namn på dominerande arter av hoppkräftor här i Arktis. I dessa kalla vatten är 90 procent av alla djurplankton hoppkräftor.

Läs hela blogginlägget

Lomonosovryggen

13 augusti 2009

Forskningen har nu gått in i en ny fas när vi nått expeditionens målområde – Lomonosovryggen. Aktiviteterna har trappats upp och flera av de inplanerade mätstationerna har avklarats de senaste dygnen.

Läs hela blogginlägget

Nu är vi i gång!

12 augusti 2009

Efter åtta dygns transitresa nådde vi under lördagen den första inplanerade mätstationen. Oden backades omsorgsfullt in i en råk och drev stilla med havsisen under stoppet. När vi gav oss i väg omkring 10 timmar senare hade vi förflyttats 4–5 km i sydvästlig riktning.

Läs hela blogginlägget

Transitresan

4 augusti 2009

På eftermiddagen den 31 juli lättade vi ankar och lämnade Longyearbyen bakom oss för cirka sex veckor framåt. Färden genom viken och vyn av Spetsbergen som vi rundade var fantastisk med snötäckta bergstoppar, ett lugnt hav och glaciärer som trängdes mellan bergskedjorna.

Läs hela blogginlägget

Testtur LOMROG II

14 juli 2009

Testturen inför LOMROG II är nu inne på sitt andra dygn. Vi lämnade Longyearbyen på måndagsnatten i strålande solsken, men har nu när vi närmar oss iskanten gått in i mer typiskt arktiskt sommarväder med gråmulet dis.

Läs hela blogginlägget
Stäng