Position: 79°N, 8°E
Väder: Molnigt, temperatur 2 °C, vind 13 m/s

Testturen inför LOMROG II är nu inne på sitt andra dygn. Vi lämnade Longyearbyen på måndagsnatten i strålande solsken, men har nu när vi närmar oss iskanten gått in i mer typiskt arktiskt sommarväder med gråmulet dis.

Syftet med testturen är att kalibrera den nya versionen av multibeamsystemet och att testa det genom att göra fullständiga mätningar på olika vattendjup. Vi åker just nu fram och tillbaka i en ”box” över Yermakplatån, ett område som tidigare ej kartlagts och som verkar ge spännande resultat enligt ansvarige Martin Jakobsson, docent i maringeologi och geofysik vid institutionen för geologi och geokemi, Stockholms universitet.

Förutom Martin Jakobssons grupp finns även en grupp av internationella gäster ombord som är här för att lära sig mer om Oden som forskningsplattform samt diskutera möjligt framtida samarbete. Gästerna består av representanter från polarorganisationer från så skilda länder som Chile, Finland, Frankrike, Kina, Storbritannien och Sydafrika.

Vi kommer i natt att nå iskanten, som har pressats avsevärt norrut av vinden det senaste dygnet, och vi kommer då gå mot det andra området som ska mätas, en box med mycket större havsdjup än den nuvarande.

Anna Sundin, Polarforskningssekretariatet