Expeditionen är en del av datainsamlingsaktiviteterna inom det danska Kontinentalsokkelprojektet. Projektet syftar till att skaffa fram dataunderlag för att Danmark eventuellt ska kunna ställa krav på en utökad kontinentalsockel i området norr om Grönland.
Det flerstrålande ekolodet samlade batymetriska data på båda sidor av Lomonosovryggen under sex passager. 380 km seismisk data samlades in i både Amundsen- och Makarov-bassängerna med hjälp av en bruten isränna.
Gravimetriska data insamlades under hela expeditionen. Dessutom genomfördes 16 CTD-stationer för vattenprovtagning och 20 provtagnings- och mätstationer på havsisen.
Expeditionen LOMROG II var ett forskningssamarbete mellan Danmark och Polarforskningssekretariatet som även inkluderade kanadensiska och ryska deltagare.
Syftet var att samla högupplösta sediment poster från Lomonosovryggen i centrala Arktis kan avslöja något om djupvattencirkulationen i de arktiska bassänger, havsisens historia och relationen till de stora inlandsisar som utvecklades på Amerikanska och Eurasiska landmassor kring Arktiska oceanen.
Plankton är organismer som passivt driver runt i havet. Genom fotosyntes omvandlar fytoplankton solenergi, koldioxid, vatten och näringsämnen till organiska föreningar.