Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Expedition: Petermann 2015

28 juli 2015 - 2 september 2015 Grönland

Film: Petermannglaciärens historia

9 juni 2016 | Saskia Madlener

Det finns tydliga tecken på att inlandsisen på Grönland smälter att snabbare och skulle isen försvinna kommer det att ha stor påverkan på bland annat havsnivån. Under 2010 och 2012 minskade Petermannglaciärens-istunga med 30-40% genom kalvning. Att glaciären krymper har hänt tidigare i historien, men hur mycket har människan påverkat klimatet?

Läs hela blogginlägget

Film om Petermann 2015

29 oktober 2015 | Saskia Madlener

En kort introduktionsfilm om expeditionen Petermann 2015. Målet var att öka vår kunskap om möjliga förbindelser för varmare havsvatten att strömma in till Grönlands många utlöparglaciärer och även att studera hur Petermannglaciären reagerat tidigare i historien.

Läs hela blogginlägget

En av världens mest outforskade platser

23 augusti 2015 | Ida Kinner

Efter att ha ägnat flera dagar ute i Hall Basin för att kartlägga, ta prover och förflytta vårt svenska landteam till den kanadensiska Ellesmereön, så är vi sedan i går inne i Petermannfjorden igen. I skrivande stund befinner vi oss vi oss så långt in i Petermannfjorden som man kan ta sig med Oden – vid tungspetsen av shelfen.

Läs hela blogginlägget

New ways of deep-sea sensing

14 augusti 2015 | Jari Krützfeldt

Most of the measurements done during the Petermann expedition on Oden give scientists either a pictures of the current situation or they enable them to look back into the past, often for several thousand years. But what about future developments, what is happening here when we are leaving?

Läs hela blogginlägget

Äntligen!

13 augusti 2015 | Amund E. B. Lindberg

I arbetsuppgifterna för de operativa meteorologerna/flygledarna ingår normalt inte att vara ”lastemann” för de helikoptertransporter som utförs till och från forskningsteamen som är på land. Men i måndags fick jag en möjlighet att åka med en av de helikoptrar som man annars ger prognoser till och har flygledning för på Oden, SE-JFK.

Läs hela blogginlägget

Kangerlussuaq

28 juli 2015 | Ida Kinner

Medan besättning och tekniker lämnade Kangerlussuaq för att flyga till isbrytaren Oden, passade många forskare på att planera in arbetsmöten och utforska området.

Läs hela blogginlägget
Stäng