Kort film från expeditionen Petermann 2015 som visar hur forskarna gör för att skapa en karta över havsbotten.
Film: Hur hämtas sedimentkärnor från havsbotten?
3 september 2015 | Ida KinnerÖver 50 sedimentkärnor togs upp från havsbotten i och utanför Petermannfjorden vid nordvästra Grönland. I filmen förklarar Martin Jakobsson från Stockholms universitet, hur man använder multicorer, gravitationslod och kolvlod för att hämta sedimentkärnor från havets botten.
En av världens mest outforskade platser
23 augusti 2015 | Ida KinnerEfter att ha ägnat flera dagar ute i Hall Basin för att kartlägga, ta prover och förflytta vårt svenska landteam till den kanadensiska Ellesmereön, så är vi sedan i går inne i Petermannfjorden igen. I skrivande stund befinner vi oss vi oss så långt in i Petermannfjorden som man kan ta sig med Oden – vid tungspetsen av shelfen.
Allt annat än livlöst vid 81:a breddgraden
19 augusti 2015 | Ida KinnerÄven om vi är långt från civilisationen har vi haft gott om besök från andra varelser. Både håriga, kala, nyfikna, skygga och oinbjudna.
Första sedimentproverna från Petermannfjorden
9 augusti 2015 | Ida KinnerI dag är det söndag och även om varje dag är den samma på så vis att vi arbetar varje dag (och natt) så är ändå varje dag sin egen. Isen, bergen, molnen och ljuset. Allt förändras. På söndagar får vi dessutom efterrätt till middag vilket gör det hela lite extra bra.
En resa i historien för att kunna förutspå framtiden
7 augusti 2015 | Ida KinnerDet är nu en vecka sen vi lämnade Thule Air Base och efter ett isbjörnsbesök, fantastiska vyer och drygt 40 sälar så nådde vi i tisdags äntligen Petermannglaciären i nordvästra Grönland.
Expeditionen har börjat
31 juli 2015 | Ida KinnerForskare och besättning arbetar hårt med att göra all utrustning klar för provtagning. Trots det hårda arbetet så är det många som inte kan låta bli att beundra den vackra omgivningen.
Kangerlussuaq
28 juli 2015 | Ida KinnerMedan besättning och tekniker lämnade Kangerlussuaq för att flyga till isbrytaren Oden, passade många forskare på att planera in arbetsmöten och utforska området.