Latitud: 81°4’N
Longitud: 61°28’W
Hastighet: 4 knop
Temperatur: 5 °C
Det är nu en vecka sen vi lämnade Thule Air Base och efter ett isbjörnsbesök, fantastiska vyer och drygt 40 sälar så nådde vi i tisdags äntligen Petermannglaciären i nordvästra Grönland.
Under de senaste dagarna har alla landgående forskargrupper flugits ut. Den första landgruppen ut på fast mark var det svenska projektet Arktiska öar som ska undersöka två områden i närheten av Petermannglaciären – Hall Land på Grönland och kanadensiska Ellesmereön. I måndags flögs de ut och slog upp sitt första fältläger på Hall Land där de ska samla växter och ben samt borra permafrostkärnor samt för att leta efter förhistoriskt DNA. Genom att titta på dessa gamla DNA-prover vill forskarna göra en rekonstruktion av hur de gamla ekosystemstrukturerna såg ut och med hjälp av det kunna förutsäga hur det arktiska ekosystemet kommer att påverkas av framtida klimatförändringar.
Den andra landgruppen packade i tisdags två fulla helikoptrar och flögs sedan ut till Washington Land för att undersöka hur isen har dragit sig tillbaka under historien. De kommer att med hammare och mejsel samla sten så att man genom kosmogen exponeringsdatering kan se när stenarna exponerats för kosmisk strålning och på så vis kan stenarna avslöja hur isen och havsnivån har ändrats under de senaste 15 000 åren.
Den sista gruppen består av fyra forskare från British Antarctic Survey (BAS) och University of Delaware och de flögs i går ett par kilometer upp på själva glaciären. Med hjälp av en varmvattenborr ska de borra hål rakt igenom isshelfen och sedan kommer de att använda CTD och ta sedimentprover för att ta reda på hur vattencirkulationen ser ut under isen. Genom att studera vattencirkulationen får forskarna ytterligare en ledtråd om vilka kopplingar som finns mellan havet och de stora smältvattenkanalerna som går rakt igenom glaciären.