Två växt–mikrob-interaktioner som är positiva för växten studerades på Kamtjatka under expeditionen Beringia 2005. Kunskap om nordliga kvävefixerande växter är betydelsefullt då sådana växter kan användas i markrestaurering och vissa former av framtida jordbruk.
Vår målsättning var att i första hand studera växtätare och hur de påverkar ekosystemen. Med olika metoder sökte vi kvantifiera förekomsten av växtätare, i första hand däggdjur men också vissa insektsgrupper samt den påverkan som de åstadkommer.
Syftet med det här projektet var att undersöka relationen mellan rödräv och fjällräv i Chukotka, ett område med ett jämförelsevis intakt rovdjursamhälle. Vi planerade att jämföra tätheterna av fjällräv och rödräv i olika områden samt att undersöka vilken föda och habitat de respektive arterna föredrog.
Under expeditionen Beringia 2005 arbetade jag med att försöka förstå hur bland annat kräftdjur klarar att skydda sig från ultraviolett strålning (UV) i de ofta grunda och mycket klara sjöarna i Arktis.
Vi studerade i huvudsak myrspov och spetsstjärtad snäppa, två arter av vadare som på hösten använder Alaskas rika tidvattenstränder och kustområden som språngbräda inför höstflyttningen söderut.
Syftet med vårt deltagande i expeditionen var att ta avföringsprover från olika vattenlevande fåglar. Bakterieproverna kommer att analyseras vidare med avseende på genetiska karakteristika och antibiotikaresistensmönster.
Fåglar har förmågan att utnyttja stjärnor, sol och geomagnetisk information för att orientera sig under flyttning. Ungfåglar antas lita till ett medfött genetiskt program som bestämmer i vilken riktning och hur länge de skall flytta, medan gamla fåglar i huvudsak navigerar till redan kända områden
Forskningsprojekten fokuserade på relationen mellan arktiska djur och deras födoväxter, olikheter och konkurrens mellan och inom arktiska arter samt ett flertal aspekter på flyttfåglars levnadsvillkor.