. Vi har bristfälliga kunskaper om vilka processer som påverkar klimatsystemet, vilket delvis beror på bristen av direkta observationer. Under SWERUS-C3 undersökte ACSE (Arctic Clouds in Summer Experiment) dessa processer i detalj.
Vi har bland annat studerat den biogeokemiska kolomvandlingen i vattenpelaren, CO2-utbytet mellan luft och hav i de stora kontinentalsockelområdena samt vattenutbytet mellan grundhav och de centrala djupbassängerna.
Tinande permafrost på havsbottnen och i kustnära områden samt kollapsande metanhydrater kan potentiellt tillföra koldioxid och metan till atmosfären under det här århundradet, trots detta har vi i dag bristfälliga kunskaper om de här processerna.
Under expeditionens andra etapp så utfördes både en geofysik kartläggning av havsbottnen och provtagning av bottensediment för att kunna studera den arktiska havsisens historia, metanutsläpp, historiska förändringar i bottentemperaturer samt omvandling och transport av kol från den östsibiriska shelfen till djuphavet.
SWERUS-C3, ett tvärvetenskapligt internationellt forskningsprogram som undersöker nuvarande och historiska samband mellan klimat, kryosfär och kol (C3; climate, cryosphere, carbon), i den östsibiriska delen av Arktiska oceanen.