Molnens roll i formandet av det nya arktiska klimatet
5 juli 2014 - 4 oktober 2014Molnen är fortfarande en stor osäkerhetsfaktor för vår förståelse av klimatsystemet över Arktiska oceanen, i synnerhet för deras påverkan av energiflödena på havsytan. Här skapar en unik miljö förhållanden där molnen inte påverkar omgivningen på samma sätt som på andra håll i världen. Vi har bristfälliga kunskaper om vilka processer som påverkar klimatsystemet, vilket delvis beror på bristen av direkta observationer. Under SWERUS-C3 undersökte ACSE (Arctic Clouds in Summer Experiment) dessa processer i detalj. Mätningar utfördes på havsisen i östra delen av Arktiska oceanen och på öppet hav under sommar och tidig höst. Variationen i ytförhållandena och årstiderna gav möjlighet att studera många olika processer och interaktioner.
Vi försåg Oden med en serie instrument för både In Situ-mätning och fjärrmätning. En 20 meter hög bogmast försågs med instrument för mätning av vertikala moment-, värme-, vatten- och aerosolflöden. På övre däck mätte vi meteorologiska standardvariabler, inkommande sol- och värmestrålning, sikt för moln och horisont. Vi sände också upp radiosonder från helikopterplattformen var sjätte timme. På taket till laboratoriet uppe på huvuddäck installerade vi moln- och vindradar, en lidar, ceilometrar och flera mikrovågsstrålningsmätare för fjärrmätning av atmosfärens gränsskikt och moln.
De första resultaten indikerar vikten av den atmosfäriska transporten. Den atmosfäriska transporten går från söder på sommaren och från norr på hösten och bildar moln, termiska förhållanden och turbulenta värmeflöden som får en lång rad processer att samverka med varandra och producera tö (på sommaren) och isbildning (på hösten). Molnen har en viktig roll och påskyndar avsmältningen på sommaren och fördröjer ytvärmeförlusten på hösten.