Vi stävar nu mot söder efter att ha avslutat ett provtagningsprogram ut mot djupbassängen längs longitud 175 grader öst. Den djupaste stationen var på 500 meters djup och här såg vi tydligt hur vattnet som flödar in från Atlanten följer botten längs kontinentalbranten. Alla de områden vi hade planerat att undersöka under detta den första delen är nu besökta. Men vi har fortfarande tid kvar, så avslutningsvis ska vi undersöka vattnen i Herald Canyon, en djupare ränna där vatten från Stilla havet transporteras ut i Arktis. Efter detta blir det Alaska och byte av de flesta forskarna och besättning.

Efter avslutningen av det täta stationsarbetet i fredags kväll fanns det tid för lite avkoppling. Flera av oss blev sittande och pratade långt in på småtimmarna så jag sov över frukosten. Men under lördag eftermiddag gjorde jag färdigt det sista analyserna, just i tid för en utsökt middag. Entrecote med pepparsås. Man kan inte ha det mycket bättre.

I dag söndag har vi mest arbetat med data och jag förbereder mig för en första presentation i morgon efter lunch. Vi försöker visa upp för varandra vilka data vi har och hur de kan användas för att förklara olika processer och flöden. Förhoppningsvis kommer detta att ge andra möjlighet att se hur deras data passar in i bilden. Det har varit ett så intensivt arbete med provtagning och analyser så vi har inte haft tid att göra detta tidigare.

Eftersom vi nu går mot söder kommer solen närmre horisonten under natten. Resultatet var att nästan hela solen försvann under horisonten strax efter lunch idag. Förklaringen är att vi fortfarande går på UTC-tid, men befinner oss på cirka 180 graders latitud så dygnet är felvänt. Det kändes lite konstigt med halvskumt ljus efter oavbrutna ljusa dygn. Inte nog med att det nästan var solnedgång, vi hade även fullmåne. En vacker syn med månen och ett islandskap med en lång skugga av Oden när vi gick mot söder.

Efter dessa rader blir det en bastu och sedan en god natts sömn innan mer data-arbete väntar under morgondagen.