Kväll
Latitude: 73°18,82’N
Longitude: 176°45,29’E
Utetemp: 0,6 °C
Vattentemp: -1,5 °C
Hastighet: 4,3 knop
Vind: 7,7 m/s
Salthalt: 30,968
Barometer: 1 022,9 hPa
Djup: 50 m

Vi har under veckan följt shelfen ner mot djupare sluttningar. Vi tog prover ner till 500 m och dessa resultat kan sedan jämföras med en expedition som var här år 2008.

En del vatten går att härleda genom olika mätningar, bl.a. temperaturdifferenser och vi kan se att det når en del vatten hit från Atlanten. Det ligger då på botten och är lite varmare än ett mellanskikt i vattenpelaren.

Vi mäter också salthalt på vattnet. Ni har ju sett under de här veckorna att jag skrivit upp salthalterna här ovanför. Dessa salthalter mäts automatiskt i ett havsvattenintag vi har några meter under havsytan. Kontinuerligt kommer det in en mängd vatten (och även ut…) i ett av labben och detta vatten används ibland till diverse provtagningar. Vi mäter också salthalter på vattenproverna som vi hämtar från olika djup. Dessa bestämningar görs i ett senare skede i ett annat analysinstrument.

Här kan ni se hur vi åkt fram till i måndags. Spåret är färgmarkerat efter de olika salthaltsnivåerna som vi mäter i ytvattnet. Siffrorna som står längs med vår väg är dag på året. Denna vecka har vi åter åkt lite norrut och nu är vi på väg söderut igen. Vi siktar nu på Herald Canyon i närheten av Wrangels ö (det är ön ”till höger” om vår resrutt). Vi åker alltså sydost och har återigen ett strålande solsken.

Karta

Kartbearbetning: Matthew Shupe

Det lila på kartan är istäckt område. Ni har en beskrivning till vänster på kartan. Ju mörkare lila – desto mer täckande is. Det har lättat lite och på en nyare karta kan man se att vi nu är i rött/gult område.

Vi hade i fredags en varmkorvkväll ute på ”backen”. Det är området i fören. Det blev ett litet firande eftersom vi genomfört största delen av alla provstationer. Efter fredagens stationer så har vi nu bara haft en transportsträcka och så kommer vi förhoppningsvis fram till nästa område i morgon måndag. Vi får hoppas på lugnt väder då det kommer vara isfritt.

När vi nu närmar oss iskanten så har det börjat dyka upp lite fler djur igen. Hittills har vi sett några valrossar och någon i besättningen såg en isbjörn i morse. Förhoppningsvis är det någon som fått med dessa på bild så kan ni kanske få se dem nästa vecka.

Som ni tidigare sett så hittar vi lite olika djur på havsbotten och några som följt med rätt ofta på slutet är dessa små krabater:

Isopod

De är av sorten Isopod och blir ganska stora faktiskt (7–8 cm). Foto: Anna-Carin Bäckebo

Mås

Vi ser också tretåiga måsar relativt ofta. Här har en hämtat sig en polartorsk till middag. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Solen har varit med oss hela veckan. Nu när vi kommit längre söderut, så är det nästan att den kommer under horisonten:

Solen

Foto: Anna-Carin Bäckebo

Jag gissar på att vi i morgon kan se en riktig soluppgång..?

Ha en bra vecka!