Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Expedition: Vinteris

8 juni 2013 - 12 augusti 2013 Södra ishavet

Lyckliga forskare i snögrop

31 juli 2013

Vi ligger nu stilla vid ett isflak och har avverkat tre av de fyra dagar vi har till förfogande för att ta prover. När vi är färdiga här på fredag morgon påbörjar vi färden norröver och lämnar isen 8 augusti.

Läs hela blogginlägget

Kallaste dagen hittills

24 juli 2013

Expeditionen har nu kommit in i slutskedet. Vi kom fram till King George Island igår och vår patient transporterades i helikopter till ett väntande chilenskt flygplan. Det slutade med andra ord lyckligt.

Läs hela blogginlägget

Hur man arbetar på isflak

18 juli 2013

Vi har avslutat den första delen av vår expedition. Alla isforskare fungerar numera tillsammans som ett väloljat maskineri. På morgonen innan stationen börjar väljer några få personer ut ett lämpligt isflak.

Läs hela blogginlägget

Solen har kommit tillbaka

9 juli 2013

Vi jobbar oss nu vidare västerut och solen har kommit tillbaka. Med ljuset tar både biologiska och kemiska reaktioner fart. Vi kommer att kunna följa ljusets framfart under denna den andra halvan av expeditionen.

Läs hela blogginlägget

Stjärnklar natt och sydsken

2 juli 2013

Vi kom inte längre än 68ºS utmed nollmeridianen. Planen var att komma ner till 70ºS, men det visade sig bli allt för kostsamt både med avseende på tid och bränsle. Polarstern stångade sig fram och vi fastnade till slut.

Läs hela blogginlägget

Ingen soluppgång

25 juni 2013

Det finns en del skymningsljus vid horisonten några timmar per dag. Det riktigt kalla vädret har stillat sig, men istället har vi ett lågtryck med snö och vindstyrkor på 16–25 m/s. Ute känns det nästan lite kvalmigt, rena värmeböljan, bara -3 ºC.

Läs hela blogginlägget

Framme vid isen

17 juni 2013

Så har det då äntligen blivit vinter. På bara några timmar sjönk temperaturen från -5 ºC till -20 ºC och en kall vind blåser från sydöst från Antarktiska kontinenten. Detta kalla väder skall hålla i sig i en vecka säger vår meteorolog ombord.

Läs hela blogginlägget

Rakt in i mörkret

11 juni 2013

Vi har nu varit på väg i nästan fyra dagar. Vi har ägnat dessa första dagar åt att flytta lådor, in och ut ur containrar och laboratorier – ett gigantiskt tetrisliknande spel. Vi har också ägnat tiden åt att bygga oss ett eget litet laboratorium i det stora våtlabbet på Polarstern.

Läs hela blogginlägget
Stäng