54°32’S, 65°02’W
Ute temp +5 °C
Vind 8,5 m/s
Land i sikte!

Då är expeditionen alldeles strax slut. Vi har siktat Eldslandet efter att vi tagit oss över Drakes sund. Nu kan det sägas – vi hade en otrolig tur med vädret. I dessa stormiga hav hade vi förväntat oss stormvindar, men vi hade bara ca 15 m/s denna sträcka.

Gruppfoto

Redo för hemresa. Foto: Stefan Hendricks

Det är dags att summera denna fantastiska expedition. Höjdpunkterna har varit många både vetenskapligt och rent upplevelsemässigt. De vedertagna teorierna om att all aktivitet äger rum under perioder av ljus, kan vi nu modifiera. De ozonnedbrytande ämnen som vi studerar bildas under denna mörka del av polaråret i stora mängder ca 100-1 000 ggr mer än under sommaren. Dessa ämnen avgår till ovanliggande luft och utgör en av källorna till brom- och jodoxider som bryter ner ozon.

Vi har arbetat i mörker och i temperaturer ner mot -55 °C, vem hade kunnat ana att det kunde vara en så härlig upplevelse. Det gäller bara att ha rätt kläder! Det var däremot inte så lätt för prover och utrustning. Många prover frös och spräckte glasflaskor. Generatorer slutade att fungera och borrkärnor frös fast i isborrarna. En del forskare fick använda värmepistol för att tina upp kontakter. För att inte tala om den batteridrivna utrustningen. Vår termometer, den vi använder för att mäta temperaturen i ispropparna, hade vi alltid innanför våra overaller. Ibland var det inte så praktiskt när vi släpade ut våra pulkor, för den åkte ofta ner i byxbenen.

Lite fakta:
Bränsleåtgång i isen: 1 836 m3
Dygn vi satt fast i isen: 4,5
Antal dagar med temperatur lägre än 20 °C: 28 st
Tjockaste uppmätta is: 13 m
Chokladkakor sålda: 429 st
Fiskar fångade i planktonnät: 4 st
Antal gram mätta halokarboner: ca 1 µg
Provtagen blodvolym från små kräftdjur: 0,4 ml
Datum för sista bananen: 26 juni
Antal frostskador behandlade av skeppsläkaren: 3 st
Total längd vinschvajer använd: 163 km
Sydligaste punkten: 63°15’S

Vi har nu packat all utrustning, skrivit expeditionsrapporter, städat laboratorierna, och nu kan vi njuta av ”värmen”, +5 °C, och solskenet. Vi säger nu hejdå från denna vår egen ”planet” Polarstern för den här gången.

Vi ses hemma!

Katarina, Anna och Martin
Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet