63°24’S, 51°79’W
Utetemperatur -28,4°C, vind 6 m/s
Soluppgång 9:04, solnedgång 15:58

Vi ligger nu stilla vid ett isflak och har avverkat tre av de fyra dagar vi har till förfogande för att ta prover. När vi är färdiga här på fredag morgon påbörjar vi färden norröver och lämnar isen 8 augusti.

Vi har under den senaste veckan jobbat intensivt med vattenprover från CTDn och vi hann med en 10-timmars isstation däremellan Denna isstation var utöver det vanliga. Det blåste 20 m/s och utetemperaturen var -27°C. Vi tyckte ändå att det var härligt efter att i princip ha varit inomhus i åtta dagar.

De som var mest förtjusta var de forskare som studerar hur saltpartiklar bildas. De vill mer specifikt förstå snöns roll för bildandet av dessa partiklar, och för att snön skall börja yra måste det blåsa minst 15 m/s.

Vi gick ut till deras plats för att filma och först hittade vi dom inte. De satt i en snögrop som dom grävt, mitt i blåsten och tog snöprover med glada leenden på läpparna och iskristaller i ögonfransarna.

Antarktislandskap

Antarktislandskap. Foto: Stefan Hendricks

Denna sista isstation har än så länge varit annorlunda. Det är fortfarande lika kallt, men det har i princip varit vindstilla och solen sken idag. I förmiddags var det inte ens kallt om händerna. Några kejsarpingviner stod lojt och tittade på oss forskare när vi var ute på ganska nybildad is och samlade in ”frost flowers” dvs sirligt formade strukturer av frusen saltlake.

När vi lämnar denna station och proverna är analyserade återstår bara att packa ner all utrustning och skriva packlistor. Även om vi längtar hem nu så känns det allt lite sorgligt att plocka ner vårt egenhändigt byggda laboratorium.

Varma hälsningar från ett fruset hav
Katarina, Anna och Martin
Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet