63°4’S, 54°17’W
Utetemperatur -1,2°C, vind 11 m/s
Soluppgång 10:33, solnedgång 16:54

Expeditionen har nu kommit in i slutskedet. Vi kom fram till King George Island igår och vår patient transporterades i helikopter till ett väntande chilenskt flygplan. Det slutade med andra ord lyckligt. Under den sex dagar långa förflyttningen upplevde vi vår kallaste dag, -3°C och 1012 m/s. Den totala kylfaktorn var ner mot -60°C. Bara 12 timmar senare hade vädret slagit om helt och vi fick snöblandat regn och storm. Även om vår utrustning var fastsurrad och beredd på detta väderomslag, så blev vi forskare lite förvånade och mådde inte alldeles bra.

31 grader kallt i Antarktis

Kallt Antarktislandskap. Foto: Stefan Hendricks

Vi fick en liten obehaglig överraskning när vi kom ner till laboratoriet igår morse. Det instrument som kontinuerligt mäter halter i luft och vatten hade slutat att fungera. Det visade sig att under stormen hade vatten sugits in i luftslangen och spridit sig i hela instrumentet, och det är inte en optimal situation. Så vi ägnade hela gårdagen åt att ta isär varenda ledning och koppling för att tvätta rent. Vi fick dessutom byta fälla och kolonn, och vi hoppas att vår detektor inte tagit för stor skada.

Nu väntar ca 14 dagars intensivt arbete innan vi styr kosan mot Punta Arenas. För att få med så många mätpunkter som möjligt kommer vi att göra ett transekt (tvärsnitt) från kontinentalsockeln på östra sidan om antarktiska halvön, utmed kanten ner mot den djupa bassängen. Cirka 15 CTD-stationer med vattenprovtagning är planerade. Vid CTD-stationerna (conductivity, temperature & depth) kan man mäta konduktivitet, temperatur och djup och även få fram salthalten. Vi kommer också att ha en fyra dagars isstation och förhoppningsvis finns även tid för en kortare isstation.

Vi är utvilade och fulla av förhoppningar inför den sista delen av resan.

Hälsningar från
Katarina, Anna och Martin
Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet