Utetemp: 2,7°C, vattentemp: 4,6°C
Hastighet: 5,9 knop, vind: 4,1 m/s
Salthalt: 33,182
Barometer: 1 008,2 hPa
Djup: 42 m

När jag tittar tillbaka på vad jag skrev i förra resebrevet så känns det både länge sedan och väldigt nära. Vi har allt sedan dess varit inne i vårt första provtagningsområde och fortsatt ta en mängd olika prover. Vi har arbetat på flera olika djup och den senaste stationen var på ca 50 m djup. Det blir ju då något färre prover att ta hand om efteråt än då vi var på flera kilometers djup och för en del kan nog det vara rätt skönt.

Vattenprover

Vattenprover tas omhand. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Sedimentprover

… liksom sedimentprover från havets botten. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Denna vecka har varit mycket intensiv och många arbetsgrupper har nu fått börja jobba skift för att medlemmarna ska få tillräckligt med vila, men ändå ska någon finnas tillgänglig vid provtagningsstationerna när det är dags – och dessa är ju svåra att tidssätta i förväg.

Som ni ser är vattentemperaturen snart badvänlig… i alla fall om man jämför med tidigare temperaturer. Men låt er dock inte luras för djupare ner så är det minusgrader i vattnet. För en inlandsmänniska som mig känns det ju lite avigt med vatten som har minusgrader och att det skulle finnas lägre ner (ha högre densitet) än ytvattnet, men det beror ju på att havsvattnet är salt och får annan fryspunkt – och densitet.

Det är kul att kökspersonalen håller på traditionerna och i torsdags fick vi ärtsoppa med pannkakor och punsch. I fredags hade vi fredagsmys med tacos och idag åt vi isterband med rödbetor och stuvad potatis. Den sista rätten var nog mest annorlunda för de som inte smakat det tidigare. Det gick att se diverse förvånade miner (grimaser…) när några tog en tugga av isterbanden. Som tur var (säkert med avsikt, inte tur) så fanns det ju även en ”vanlig” korvsort för de som hellre ville ha sådan.

Vi har haft lite olika väder, men mestadels är det disigt och mulet. Några timmars solsken har vi dock då och då. Havet ligger relativt lugnt och det är en fröjd att vara på däck när det inte blåser för snålt. Det finns alltid något att titta på, antingen arbete eller själva havet i sig i kombination med himlens omväxlande utseende.

Vacker dag

En vacker dag med lugnt hav! Foto: Anna-Carin Bäckebo

Vi blir troligen kvar här i Laptevhavet några dagar till. Jag hoppas på att få lite mer solsken och att havet fortsätter att vara så här lugnt. Tänk så lätt det är att jobba när sakerna är på rätt plats och inte gungar omkring!