Vi har nu haft fullt upp med arbete i fem dygn. Först var det stationer i isen men sedan har det varit öppet vatten vid kontinentalbranten till Laptevhavet och i dess yttersta grunda delar. Provtagning av sediment, vatten och luft sker mer eller mindre konstant. Stationerna ligger tätt och eftersom vi inte har is går det snabbt att ta sig mellan dem. Men som tur är behövs lite undersökningar med Odens olika ekolod för att finna de optimala platserna för provtagningen. Och då talar vi om de områden där metan läcker ut från sedimentet som bubbelkaskader.

Vi har besökt områden där detta observerats tidigare av våra ryska kolleger, men även funnit nya områden där bubblar ordentligt. Vi kan också se hur de olika vattenmassorna fördelas längs kontinentalbranten och en del resultat av dess kemiska sammansättning har överraskat mig. Att utvärdera källan av dessa vatten och hur de fått sin kemiska sammansättning kommer att kräva en noggrannare studie av flera olika parametrar, något som vi inte haft tid att göra under dessa hektiska provtagningsdagar.

Annars går livet vidare i den dagliga rutinen. Maten är viktiga avbrott och i kväll fick vi njuta av en utsökt anka i apelsinsås. Så det går ingen nöd på oss. Däremot är det inte så lätt att hålla ordning på vilka dagar det är. Söndagarna kan vi identifiera med att det är ägg och bacon till frukost och torsdagarna serveras soppa. Senast ärtsoppa med lite varm punsch. En tradition som våra utländska vänner är lite skeptiska mot.
Vädret är mycket olikt det ni har hemma. Vi har fått rapporter om att ni har varmt och soligt. Här är det kring nollan och mestadels disigt. Vi ser inte solen så ofta och tidigare idag var det till och med snö som virvlade runt i luften. Som tur var är vinden måttlig, mellan 5 och 10 m/s.

Under natten skall vi stäva mot nästa station och det verkar som vi kan sova lugnt till frukost då det sätter igång igen.