Utetemp: 0,7°C, vattentemp: -1,7°C
Hastighet: 7,3 knop, vind: 9,3 m/s
Salthalt: 33,671
Barometer: 1 013,3 hPa

Det har hänt en hel del sedan sist. Natten som gick nådde vi is! Jag vaknade vid tvåtiden och då var vi bland isflaken. Under dagen har vi sedan passerat områden med tätare och glesare isflak.

Idag har jag dessutom sett vilda ISBJÖRNAR. En åt gången, kanske var det samma som kom tillbaka efter en stund. Det var en fantastisk syn att se dem i vilt tillstånd. Denna vända har jag inget fotografi på dem, men förhoppningsvis ser vi fler framöver.

Vy

Vy från Oden 9 juli Foto: Anna-Carin Bäckebo

Isen är hur spännande som helst att titta på. Vissa områden är ”enkla” snötäckta flak, andra är mer knöliga och man kan se att islagren lagt sig ovanpå varandra när de krockat. Den mesta ytan är självklart vit, men det finns knallblå områden och även gulaktiga delar. De gulbruna områdena är organiskt material av olika slag t ex kiselalger eller annat infruset organiskt material. De blå är ren is där ljuset speglar sig så det ser blått ut.

Vädret har varit rätt disigt sedan vi lämnade Tromsö. Första dagen var solig men sedan har sikten varit mer eller mindre bra. Det går oftast att se ljusa områden på himlen och det blir ju inte mörkt eftersom vi har ”midnattssol”.

Mulet

En mulen dag i Arktis, 8 juli Foto Anna-Carin Bäckebo

Igår hade vi ett antal nöjda passagerare ombord. Det är ett gäng från Tyskland med och det gick att få in en radiomottagning på kortvågssändare så de kunde följa semifinalen Tyskland-Brasilien. Eftersom Tyskland dessutom vann (stort) så var de ännu mer nöjda!

Vissa kvällar har forskare föreläsningar och igår var det ”min” professor, Leif Anderson – Göteborgs universitet, som pratade lite om sin forskning och några resor han varit med på. Det var en mycket givande föreläsning och jag ser fram emot att höra från fler av forskarna ombord. Jag tycker att det är ett kanonbra initiativ att ha dessa föreläsningar och såväl forskare som besättningsmedlemmar var och lyssnade.

Vi har också hunnit med att ha en ”Captains dinner”. Kaptenen (nåja, jag tror nog att det var kockarna som lagade maten i alla fall) bjöd på trerättersmiddag och lite vin till maten. Det var en mycket trevlig tillställning och jag tror att alla njöt i fulla drag. Kaptenen och hans besättning gör verkligen allt för att vi ska trivas bra ombord.

Igår var det många aktiviteter och under eftermiddagen fick vi ut de tjocka vinteroverallerna som man kan låna under resan. De som ville provade senare på afrikansk dans (dock inte i overallerna…) som ett par av forskarna arrangerade. Dessutom var Odens shop öppen och ”alla var där”. En stor happening och många vill ha souvenirer med hem. De har olika T-shirts och pikétröjor, mössor, keps, tygmärke, vykort + hygienartiklar som kan vara bra att ha.

Ekolodet tjippar på dygnet runt och nu har jag (och säkert de andra också) vant mig med ljudet. Det blir ett ”tjipp” varje sekund och ibland kommer jag på mig själv att gå i takt med ljudet.

Nu blir det nog lite film ett tag. Odens biograf visar Kontiki.

Anna-Carin

Så här ser jag ut innan vi lämnade Tromsö, 5 juli