Utetemp: 0,2 °C, vattentemp: -1,7 °C
Hastighet: 3,4 knop, vind: 7,5 m/s
Salthalt: 34,164
Barometer: 1 004,7 hPa
Djup: 2 931 m

Igår och idag tjippar ekolodet långsamt. Det beror på att havet är så djupt nu – mer än 2 km ner till botten). Isytan vi ser idag är mer ”lortig” och man ser hur isflaken krockat med varandra tidigare så de bildat långa vallar. Till och från kommer Oden inte igenom hur som helst och vi måste backa och ta om fart och ibland byta väg. Igår tog det nästan drygt en halvtimme innan vi kom vidare från ett sådant ställe. Tidvis skakar och vibrerar hela båten då och jag gissar att många blir lite oroliga för sina känsliga analysinstrument. Det är en underlig och tacksam känsla att ändå känna sig helt säker i denna vintriga miljö. Tankarna går till de tidiga upptäcktsresanden i detta arktiska område. Vilka strapatser de måste ha varit med om.

Isblock

Isblock som brutits loss när vi passerat Foto: Anna-Carin Bäckebro

När det går tungt räcker det ofta med att Oden ligger still/kör sakta så spricker isflaken isär framför oss och en krokig isfri ränna bildas. ”They do the Moses thing” säger min tyska kompis B. Och det stämmer verkligen. Urhäftigt att se.

Fotavtryck

Fotavtryck från isbjörn Foto: Anna-Carin Bäckebo

Jag har inte sett några fler isbjörnar, men deras fotspår. Det finns ofta ganska många fåglar runt båten. Den vanligaste är tretåig mås. Jag har lärt mig känna igen Ismås också. I natt var det en medlem som såg Rosenmås. Tydligen en ovanlig fågelart då flera andra ombord direkt ville höra mer och vill försöka se en själv.

Temperaturen är ofta runt noll grader, mer eller mindre mulet. Vi har dock haft en superfin strålande dag tidigare i veckan och då var alla ute och fotograferade.
Vi har ett par dagar sett förhållandevis många isberg. Det brukar inte finnas så många här i Arktis säger de som varit här fler gånger. Några isberg var helt flata ovanpå medan andra var mer klippformade.

Utanför hyttfönstret

Såhär kan det se ut utanför hyttfönstret när jag vaknar Foto: Anna-Carin Bäckebo

Förhoppningsvis når vi vårt första undersökningsområde på måndag. Ska bli spännande och komma igång med jobbet ”på riktigt”.