Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Expedition: LOMROG III

31 juli 2012 - 14 september 2012 Arktiska oceanen

Media ombord på Oden under LOMROG III

Ett mediateam bjöds ombord för att bevaka LOMROG III och forskningsarbetet som opartiska observatörer. Ett mediateam bjöds ombord för att bevaka LOMROG III och forskningsarbetet som opartiska observatörer. Huvudsyftet med projektet var att samla in intervjuer och annat videomaterial för en 30-minuter lång tv-dokumentär om det danska kontinentalsockelprojektet.

Djurplanktons roll i Arktis fria vattenmassor

Syftet med det här projektet är att bättre förstå strukturen och funktionen av planktonsamhället i Arktiska oceanen och hur dessa är kopplade till olika vattenmassor och strömmar. En minskad utbredning av den arktiska havsisen leder till ändrad vattenbalans i till exempel Nordatlanten.

Mikrober i arktisk havsis: vilka är de och vad gör de?

Mycket lite är känt om de mikrobsamhällen som dominerar habitatet i den arktiska havsisen. De lever i kanaler med bräckt vatten inuti havsisen och reglerar flödena av näringsämnen till den marina näringsväven under isen och indirekt även till däggdjur och fåglar som lever på isen.

Provtagning med kolvlod i centrala Arktis med isbrytaren Oden

Hur och varför har det arktiska istäcket varierat under den senare geologiska historien? I projektet Palaeoceanography of the Arctic – Water Masses, Sea Ice, and Sediments (PAWS) använder vi den nya proxyn för havsis, IP25, en biomarkör som bildas av isalger, samt andra proxydata, för att undersöka hur havets istäcke varierar över tid.

Insamling av batymetriska data

Oden är utrustad med ett flerstråligt ekolod och en chirpsonar (bottenpenetrerande ekolod). Under LOMROG III färdades Oden sammanlagt 3 672 sjömil. Både batymetriska data från det flerstråliga ekolodet och data från bottenpenetrerande ekolodning registrerades kontinuerligt under fartygets färdväg.

Insamling av seismiska data

Insamling av seismiska data i Amundsenbassängen och vid de östra flankerna av Lomonosovryggen hade också hög prioritet under LOMROG III. Under LOMROG III samlades seismiska data in över en sträcka på sammanlagt 498 km. Dessutom sattes 63 sonarbojar ut, och 59 av dem sände data tillbaka till fartyget.

Insamling av gravimetriska data

Under LOMROG III samlades gravitationsdata in kontinuerligt med hjälp av en gravimeter som installerats ombord på Oden och dessa kompletterades med 77 gravitationsmätningar på isen som utfördes med en bärbar gravimeter.

Provtagning med bottenskrapa

Den 19 och 20 augusti 2012 utfördes två provtagningar med bottenskrapa genom att Oden rörde sig längs Lomonosovryggens sluttning och utnyttjade isens drift. Bottenskrap gjordes på vattendjup från 3 500 till 2 500 m. Bergartsprover som tagits med bottenskrapa från Lomonosovryggen kan ge värdefull information om ryggens ursprung.

Oceanografi: CTD-mätningar

I det oceanografiska programmet som utfördes ingick insamling av profiler för vattenpelare med data för konduktivitet, temperatur och djup (CTD) samt vattenprover. Sammanlagt 29 isstationer utfördes framgångsrikt med fyra timmar på isen vid varje station. 13 fartygsstationer utfördes också.

Strukturering av havsisens miljö genom dynamisk isalgsaktivitet

Isalgernas bidrag till den globala miljön är svårt att beräkna, men de kan stå för upp till 5 % av all fotosyntes och primär produktion. Syftet med vårt arbete under LOMROG III var bla. att fastställa gradienter i algbiomassan och anpassningen till ljusets kvantitet och kvalitet längs den Arktiska oceanens transekt för ytljus.

Forskningsprojekt om havsistemperatur

Syftet med projektet om havsistemperatur som genomfördes under expeditionen var att samla in en stor mängd data som beskriver påverkan av och korrelationen mellan aktuella snö- och istemperaturer, satellitmätningar och de variabler som påverkar sådana mätningar.
Stäng