LOMROG III på Nordpolen

Den 22 augusti 2012 kl. 21:43 (UTC) nådde Oden Nordpolen för sjunde gången. Ankomsten till Nordpolen firades genom att hissa flaggor för de länder som fanns representerade ombord. Efter ett glas pärlande vin på bryggan och ett gruppfoto på havsisen framför Oden fortsatte forskningsprogrammet ombord på fartyget. Foto: Björn Eriksson

Området norr om Grönland är ett av tre områden utanför Grönland där kontinentalsockeln kan komma att utvidgas utöver 200 sjömil, enligt artikel 76 i Förenta nationernas havsrättskonvention (UNCLOS). De tekniska data som krävs för att upprätta en framställning till FN:s kommission för gränser beträffande kontinentalplattor omfattar geodetiska, batymetriska, geofysiska och geologiska data. Insamlandet av nödvändiga data är mycket problematiskt på grund av isförhållandena i området.

Expeditionen LOMROG III ombord på isbrytaren Oden organiserades i samarbete med Polarforskningssekretariatet och kostnaderna delades mellan Danmark (80 %) och Sverige (20 %).

Huvudsyftet var:

  1. att samla in batymetriska data från Lomonosovryggens flank mot Amundsenbassängen, med stöd från CTD-kast för konduktivitet, temperatur och djup som hämtas både från Oden och havsisen och kompletteras med punktdata från ett enkelstråligt ekolod som inhämtas med hjälp av Odens helikopter,
  2. att samla in seismiska data i Amundsenbassängen och på Lomonosovryggen,
  3. att samla in gravitationsdata längs Odens färdväg,
  4. att ta prover med bottenskrapa längs Lomonosovryggens flank mot Amundsenbassängen,
  5. att stödja andra danska forskningsprojekt, samt
  6. att stödja svenska forskningsprojekt (redovisas separat).

Expeditionen LOMROG III startade den 31 juli 2012 i Longyearbyen, Svalbard, där den också avslutades den 14 september 2012.

Enligt avtal med den norska expeditionen Fram 2012, under ledning av Yngve Kristoffersen från Universitetet i Bergen, försåg Oden expeditionens svävare Sabvabaa med bränsle och andra förnödenheter två gånger under LOMROG III. En medlem från Fram 2012-expeditionen gick också ombord på Oden på vägen tillbaka till Longyearbyen på Svalbard.

Sabvabaa

Den norska svävaren Sabvabaa. Foto: Björn Eriksson

Under LOMROG III utfördes synoptiska väderobservationer vid kl. 06:00, 12:00 och 18:00 UTC-tid. Dessa sändes sedan till Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och sedan vidare till meteorologiska institutioner över hela världen.

LOMROG III skulle inte ha kunnat uppnå så goda resultat utan det utmärkta samarbetet mellan Odens besättning, helikopterpersonalen och forskarteamet. Samarbetet mellan de olika forskargrupperna gjorde det möjligt att mycket effektivt utnyttja de resurser som fanns ombord och tillhandahölls av helikoptern.

Hela besättningen på Oden, helikopterpersonalen och forskarteamet tackas för alla fina insatser som bidrog till att göra den här expeditionen så framgångsrik.

LOMROG III var den sista expeditionen till området norr om Grönland som ett led i det danska kontinentalsockelprojektet och den utgör därmed avslutningen på ett mycket framgångsrikt samarbete mellan De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) i Danmark och Polarforskningssekretariatet i Sverige. Vår förhoppning är att de värdefulla erfarenheterna från de tre LOMROG-expeditionerna (2007, 2009 och 2012) och EAGER-expeditionen (2011) ska komma till nytta för Odens framtida arktiska expeditioner.