Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Expedition: EAGER

17 augusti 2011 - 9 september 2011 Arktiska oceanen

Oceanografiska mätningar

4 september 2011

75°N, 8°W. Regn, regn och 5 plusgrader. Havet omkring oss är helt fritt från mänskliga tecken precis som det varit de senaste 19 dagarna. Forskningen pågår kontinuerligt och en bordtennisturnering har dragit igång för lediga stunder.

Läs hela blogginlägget

Återigen på öppet hav

31 augusti 2011

Vi är återigen på öppet hav efter resan in i isen. Att vara omgiven av is är förföriskt och man spanar efter isbjörn med kikare så länge att ögonen svider och kroppen huttrar av kylan, men man är förförd och bryr sig inte. Det öppna havet har samma inverkan på mig, horisonten lockar till sig mina ögon och havet nedanför gungar och när Oden skuttar fram på vågorna försvinner tiden och tankarna rensas.

Läs hela blogginlägget

Rikt djurliv vid iskanten

28 augusti 2011

Det är -3° och Oden går in i istäckta områden för andra gången den här expeditionen. Kartläggningen av havsbotten pågår för fullt, men det är även andra aktiviteter ombord. Första iskontakten hade vi i fredags och det var en stor upplevelse. Att få se blåval, isbjörn och säl inom loppet av några timmar var ett oslagbart fredagsnöje.

Läs hela blogginlägget

Upphämtning av mätbojar

25 augusti 2011

Gråmulet och relativt lugnt på det öppna havet, 76°N, 1°W. Helikoptern flyger ut med någon timmes mellanrum för att hämta upp de mätbojar som sänktes ner till havsbottnen (2 000–3 000 meter) för gårdagens seismiska mätningar. Med hjälp av en hydrofon skickas en signal till bojen som gör att den släpper sitt ankare och stiger mot ytan. Där fiskar helikoptern upp den och kör den tillbaka till akterdäck.

Läs hela blogginlägget

Det här gör vi

22 augusti 2011

I dag är havet ganska lugnt och solen tittar fram genom det tunna molntäcket emellanåt. I går var havet nästan alldeles blankt förutom dyningarna och flera valar siktades från däck. Vi befinner oss 76°N, 1°E och Oden tar oss fram och tillbaka över en tänkt linje på öppet vatten.

Läs hela blogginlägget

Fredag till havs

19 augusti 2011

I dag är det fredag och vi har varit på färd i två dygn. Vädret har skiftat från sol till mulet och regn och det rullar ganska bra emellanåt. Eventuellt kommer vi närma oss is framåt kvällen.

Läs hela blogginlägget
Stäng