Blåval

Blåval som dyker. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Det är -3° och Oden går in i istäckta områden för andra gången den här expeditionen. Kartläggningen av havsbotten pågår för fullt, men det är även andra aktiviteter ombord. Första iskontakten hade vi i fredags och det var en stor upplevelse. Att få se blåval, isbjörn och säl inom loppet av några timmar var ett oslagbart fredagsnöje.

Henrik Haaning Nielsen, som studerar förekomsten av fågel och marina däggdjur från ett vindskydd ute på taket av en container, gjorde oss uppmärksamma på de djur som kom inom synhåll.

– Iskanten sammanfaller nästan med där den grönländska kontinentalsockeln börjar. De uppströmmar som skapas här medför att födan för många djur är extra riklig just vid iskanten, berättar Henrik Haaning Nielsen. Att vi har sett många valar i området är alltså ingen tillfällighet.

Att vi fick se en blåval är helt fantastiskt eftersom det beräknas finnas så få som 500 individer i hela Nordatlanten.

Iskanten är också ett tillhåll för många fåglar. Vi har till exempel sett många Silvertärnor här. De använder iskanten som rastplats under sin väg söder ut mot Antarktis. Ismåsen är en annan fågel men en art som alltid stannar på dessa breddgrader. Den följer i isbjörnens spår och äter resterna från deras sälmåltider.

Cecilia Dahlberg, Polarforskningssekretariatet