I dag är havet ganska lugnt och solen tittar fram genom det tunna molntäcket emellanåt. I går var havet nästan alldeles blankt förutom dyningarna och flera valar siktades från däck. Vi befinner oss 76°N, 1°E och Oden tar oss fram och tillbaka över en tänkt linje på öppet vatten.
Huvudsyftet med expeditionen är att kartlägga havsbottnen i ett område öster om Grönland. Christian Marcussen från de Danske Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) är Chief Scientist och ansvarig för forskningen under EAGER 2011.
– EAGER står för East Greenland Ridge, som är en bergsrygg som löper ut från kontinentalsockeln vid Grönland, berättar Christian Marcussen. Vi undersöker dels havsbottnens höjdskillnader, topografi, med multibeam och dels lagren under havsbottnen med seismiska metoder.
Expeditionen ska leverera data till Kontinentalsokkelprojektet, som arbetar med dokumentationen den danska riksgemenskapen (Danmark, Grönland och Färöarna) behöver för att kunna utvidga rätten till kontinentalsockeln enligt artikel 76 i FN:s havsrättskonvention (UNCLOS). Stater har exklusiv rätt att utvinna mineraler och icke-levande material i sin kontinentalsockel.
Området EAGER 2011 undersöker är ett av fem havsområden som pekas ut i den nya danska strategin för Arktis, som presenterades den 22 augusti.
Dansk-svenskt samarbete
Danmark har inga egna polarisbrytare och ett samarbete med Sverige inleddes redan 2002. Den första dansk-svenska expeditionen med isbrytaren Oden genomfördes 2007.
– Genom Polarforskningssekretariatet har vi kunnat dra nytta av den långa erfarenhet och de kontakter som finns i Sverige, vilket har varit mycket värdefullt för oss, säger Christian Marcussen.
Den seismiska utrustning som används har utvecklats av Århus universitet i samarbete med många internationella kollegor som arbetar i Arktis. Oden är i sin tur välutrustad för forskning med bland annat multibeam.
– Ombord på Oden får vi möjlighet att arbeta med en mycket erfaren besättning, som har unika kunskaper när det gäller isbrytning i forskningssammanhang, säger Christian Marcussen.
Jonas Zilmer Johansen är en av de 22 forskarna ombord:
– Det finns mycket intressant forskning att följa ombord och många människor att diskutera med, säger Jonas Zilmer Johansen. Att komma till Arktis känns alltid speciellt och att veta att vi bidrar till ny kunskap om hur havsbottnen ser ut är en viktig uppgift.
Cecilia Dahlberg, Polarforskningssekretariatet