75°N, 8°W. Regn, regn och 5 plusgrader. Havet omkring oss är helt fritt från mänskliga tecken precis som det varit de senaste 19 dagarna. Forskningen pågår kontinuerligt och en bordtennisturnering har dragit igång för lediga stunder.
Oden är inne på sin tredje parallella mätlinje längs Grönlands kontinentalsockel och vi har lämnat isen för den här expeditionen. Djupmätningarna med det flerstråliga ekolodet pågår och eftersom ljudhastigheten i vattnet beror på dess temperatur och salthalt görs oceanografiska mätningar med jämna mellanrum.
Genom att mäta de olika temperaturerna och saltskikten i vattenkolumnen kan man korrigera för ljudets olika hastighet. De oceanografiska mätningarna görs med en CTD (Conductivity, Temperature, Depth). En karusell med olika sensorer och vattenprovtagare sänks ner för mätningar och provtagningar på olika djup, ända ner till 3 500 m.
Steffen Olsen och Rasmus Tonboe från Danmarks Meterologiske Institut (DMI) ansvarar för mätningarna.
– Vi befinner oss precis mitt i hjärtat av djupvattenspumpen, berättar Steffen Olsen. Det är ett enormt kraftcentrum där det salta och kalla vattnet sjunker ner. Det är denna pump som driver Golfströmmen.
Golfströmmen har sin början i Karibien, via Florida och driver 8 miljoner kubikmeter vatten per sekund. Vid Färöarna och Island har vattentemperaturen sjunkit till ca 8 °C för att här uppe i Grönländska havet vara nere mot 0°C. Vattnet sjunker då av sin egen tyngd. Huvudsyftet med mätningarna är att stödja djupmätningarna med ekolodet, men de data som samlas in har också ett bredare vetenskapligt användningsområde för att förstå processerna i denna region, som är central för havets cirkulation och vårt klimat.
Ett forskningsprojekt där man studerar de antibiotikaproducerande bakterierna vid namn Roseobacter drar också nytta av de oceanografiska provtagningarna med CTD. Maria Prol Garcia från Danmarks Tekniske Universitet (DTU) berättar:
– Jag tar vattenprover från olika vattendjup för att undersöka förekomsten av Roseobacter i Grönländska havet. Data från den här expeditionen kommer att komplettera data från tidigare expeditioner, Galathea 3 och Lomrog II vilket kommer ge oss en bild av distributionen av dessa bakterier runt om i världshaven, säger Maria Prol Garcia.
Cecilia Dahlberg, Polarforskningssekretariatet