Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Expedition: Arktiska Sverige

14 juli 2008 - 24 augusti 2008 Svenska fjällkedjan

Fjällrävsinventering

6 augusti 2008

Under de tre veckor som förflutit sedan förra rapporten har fjällrävsinventeringen rullat på i hela fjällkedjan och börjar nu avslutas. Trots att smågnagarna minskat i densitet och det toppår som var förutspått för lämlarna uteblivit slår antalet fjällrävskullar alla rekord.

Läs hela blogginlägget

Utgrävningar

5 augusti 2008

Nu har vädret slagit om och det har blivit betydligt kallare. Det soliga vädret har förbytts mot regn och kalla vindar. Det är inte längre lika lockande att bada i vattnet och jag är extra glad för mitt underställ och alla varma kläder.

Läs hela blogginlägget

Ett forntida tuggummi

3 augusti 2008

Nu har vi varit en vecka vid sjön Luspasjaure. Vädret har fram tills igår lördag varit soligt och väldigt varmt, inte direkt det vi förväntade oss på denna plats.

Läs hela blogginlägget

Arkeologi i fjällen

2 augusti 2008

Arkeologer från Umeå universitet och Västerbottens Museum har i skrivandets stund hittat rester från tillverkning av stenredskap, brända ben, kol och bitar av rödockra – det senare är något som vanligen förknippas med begravningsritualer. Spännande fynd med andra ord, bara efter några dagars grävning!

Läs hela blogginlägget

Geofysiska undersökningar

1 augusti 2008

Här kommer en första rapport från Niklas Bertilsson, Polarforskningssekretariatets andra lärarstipendiat detta polarår. Jag undervisar i geografi, kemi och naturkunskap på Thorildsplans Gymnasium, Stockholm och har alltså fått möjligheten att följa med på denna tvärvetenskapliga expedition till svenska fjällen.

Läs hela blogginlägget

Växternas försvar mot växtätare

24 juli 2008

Som en del i ett större projekt har vi samlat in ett 50-tal växtarter från de svenska fjällen både i Ammarnäs och i Abisko för att kunna jämföra med prover tagna från samma arter insamlade på Kamchatka, Ryssland (Beringia-expeditionen 2005) och Alaska, USA. Provtagningen i Ammarnäs är nu klar.

Läs hela blogginlägget

Vad formar vegetationen på kalfjället?

20 juli 2008

Det är lugnt när vi kommer upp på kalfjället strax norr om Ammarnäs i Vindelfjällen. Några fjällabbar leker över sluttningarna och en stenfalk drar förbi. Vi är ute för att studera småskaliga störningar i den lågalpina zonen, ett par hundra höjdmeter ovan fjällbjörkskogen.

Läs hela blogginlägget

Älgar

19 juli 2008

Älg- och växtforskarna i den svenska IPY-satsningen har precis kollat hur det står till med älgarna. Slutsatsen är att det är lugna älgar i norr och att det finns många kor med kalv i söder.

Läs hela blogginlägget

Helikopterflygningar

17 juli 2008

Nu har Arktiska Sverige och helikopterflygningarna kommit igång med full aktivitet i Ammarnäs. Igår och idag flögs team inom rävprojektet ut. De ska vara ute i en till två veckor för att sedan bli upphämtade av helikopter igen.

Läs hela blogginlägget

Fältarbetet är nu i full gång

15 juli 2008

Fältarbetet är nu i full gång från Helags i söder till Sitas i norr. I Helagsfjällen startade arbetet redan för två veckor sedan och de första inventerarna är redan färdiga. Vädret har ställt stora krav på inventerarna med vindstilla och värmebölja första veckan med sönderbrända nackar och näsor. Trots värmen var man dock tvungen att vara fullt påkläd för att inte helt ätas upp av myggen vilka uppskattade värmen!

Läs hela blogginlägget

Tjuvstart för Arktiska Sverige

1 juli 2008

Fältarbetet inom Arktiska Sverige tjuvstartade idag med inventering av fjällräv och bytesdjur i Helagsfjällen, Jämtland/Härjedalen. De första inventerarna Sara Blixt och Isabella Scharin startade sin runda från Ramundberget, placerat i den södra delen av fjällkedjan. De kommer att ligga ute i cirka 14 dagar vilket gjorde att ryggsäckarna vägde mellan 25–30 kg.

Läs hela blogginlägget
Stäng