Tema II: Fjällräv, rovfåglar och deras byten

Fältarbetet är nu i full gång från Helags i söder till Sitas i norr. I Helagsfjällen startade arbetet redan för två veckor sedan och de första inventerarna är redan färdiga. Vädret har ställt stora krav på inventerarna med vindstilla och värmebölja första veckan med sönderbrända nackar och näsor. Trots värmen var man dock tvungen att vara fullt påkläd för att inte helt ätas upp av myggen vilka uppskattade värmen! Vecka två innebar ett tydligt väderomslag med kallare väder, i vissa delar av Helagsfjällen kom det 2.5 dm snö vilket gjorde att inventeringsarbetet låg stilla ett par dagar. Snö på sommaren innebär nästan alltid att man fryser rejält, trots bra kläder kryper den fuktiga kalla luften i samband snö in på kroppen på ett helt annat sätt än på vintern. Fjällrävarna verkar dock inte bry sig om lite snö och hittills har 13 fjällrävskullar bekräftats i Helagsfjällen, siffran kan dock komma att öka ytligare. Det verkar fortfarande finnas lämmel och sork i området, men inte så mycket som tidigare under våren då det sprang lämmel överallt. I övrigt har jorduggla, fjällabb, fjällvråk och falkar varit dagliga besökare runt tältet. Ett fältpar fick dessutom möta järv på nära håll!

För egen del har jag uteslutande arbetat med att fånga fjällrävsvalpar för att samla DNA-prover samt att märka dem med öronmärken för att kunna följa dem senare. Fångsten sker genom att man placerar fångstburar i anslutning till fjällrävslyan agnat med kött eller fisk (surströmming är en favorit). När en valp går in slår buren igen och vi kan genast hantera räven. Hela märkningen är över på några minuter. Märkningen kräver dock att man har ständig övervakning på burarna så att valparna inte skall behöva vistas i fångenskap längre en absolut nödvändigt. Detta innebär att man nästan är vaken hela nätterna, när valparna är som mesta aktiva, vilket gör att både kropp och sinne börjar protestera efter två veckors märkning.

Jag har nu lämnat Helagsfjällen för att starta igång inventering och märkning i Borgafjäll på gränsen mellan Jämtland och Västerbottens län. Redan under helgen har vi där konstaterat fem föryngringar, men mycket är kvar att inventera. Inventeringen och märkningen planeras hålla på till första veckan i augusti. Märkningen startar ikväll. I Ammarnäs tjuvstartade inventeringarna förra veckan med ett par snabbinventerare, några resultat är dock ännu inte rapporterade. Rapporter från Norrbotten har ännu inte heller hunnit komma in.

Tomas Meijer, Stockholms universitet

Inventering av fjällräv

Inventering av fjällräv. Foto: Tomas Meijer

Blomma

Fältarbetet är nu i full gång från Helags i söder till Sitas i norr. Foto: Tomas Meijer

Fjällräv

Fjällräv. Foto: Tomas Meijer

Fjällräv

Fjällräv. Foto: Tomas Meijer

Fjällräv

Fjällrävsvalparna märks med öronmärken för att de ska kunna följas. Foto: Tomas Meijer

Forskare i tält

Märkningen innebär att man är vaken nästan hela nätterna, vilket gör att både kropp och sinnen börjar protestera efter två veckor.