Sverige vaknar till en ny dag med en helt förändrad politisk situation om vi fått rätt information. Vi har med stor spänning tagit emot den information som gått att få tag på. Även om vi varit ifrån Sverige under valkampanjen och inte kunde rösta på valdagen, hade vi alla möjlighet att rösta i Alaska. Dessa röster kommer att räknas som utländska poströster.

Forskningsmässigt har ytterligare en framgångsrik vecka passerat. Vi inom vattengänget har ytterligare kompletterat vårt program och håller just nu på och ta stationer längs den sista av de sektioner vi planerade i det ursprungliga programmet. Vi arbetar nu i öppet hav längs en av de stora undervattensryggar som skär igenom den Arktiska oceanen, Lomonosovryggen. Vädret är dock på vår sida. Upp till 10 m/s vindar, men inte mycket dyning, så det går utmärkt att arbeta från Oden. De som arbetar med sediment kan också ta upp prover, s.k. sedimentproppar, för att studera den klimathistoria som finns lagrad där. Andra viktiga studier använder sig av ekolod av olika slag samt seismiska mätningar för att se djupare ner under havsbotten.

Sedimentprov

Natalia Barrientos och Franscesco Muschitiello med sedimentprov. Foto: Björn Eriksson

När vi nu börjar täcka in alla de planerade områdena börjar tankarna också komma på avslutningen av expeditionen. För oss som varit med sedan början av juli kanske det känns ännu mer angeläget att komma hem. Men det är ändå fortfarande tre veckor kvar, så vi får koncentrera oss på de sista mätningarna, kvalitetsgranskning av data samt inte minst att färdigställa expeditionsrapporten. När vi väl kommer hem kommer det att vara mycket annat som kallar på vår uppmärksamhet.

Trotts att vi varit borta från civilisationen under lång tid är det inte mycket av detta som märks i mathållningen. Även om färsk sallad, gurka och tomater lyser med sin frånvaro lyckas kockarna ändå servera fantastiska sallader till alla måltider. De baseras på kål, morötter och olika varianter av konserverade grönt som majs, oliver, torkade tomater, linser och böner. Sedan har vi fortfarande frukt, apelsiner och äpplen finns stadig tillgång på och till frukost serveras färsk melon, ananas och kiwifrukt. Den sista ser till att hålla skörbjuggen borta!