Utetemperaturen: 8,4 °C
Havsvattnet var igår 7,7 °C, ingen ny uppdatering just nu

Vi lämnade Tromsö en dag tidigare än beräknat och nu har vi tuffat på i ca 22 timmar. Vi håller en hastighet av ca 10,5 knop och har gjort det nästan hela tiden.
Vi lämnade det vackra Tromsö och dess underbara natur i går eftermiddag i strålande solsken. Idag är det lika fint väder och vi har en vidunderlig utsikt. Just nu ser jag glimrande blått hav med små vågor. Vi har sällskap av ett antal måsar – kanske tretåig mås, men arten är vi lite osäkra på.

Klockan 02.00 detta dygn ställde vi om tiden till UTC-tid. Det betyder att vi fick vrida tillbaka klockorna 2 timmar och fick några timmar extra att sova. Vi kommer att använda denna tid tills vi når Barrow, Alaska.

Innan vi gav oss iväg igår så hade vi en övning på brandlarm och livbåtslarm. Brandlarmet fungerade bra och nästan alla kom i god tid till samlingsplatsen. Det visade sig dock att bara ett fåtal hade koll på vilken livbåt man skulle gå till. De flesta följde med strömmen till solsidan på Oden, men tydligen är det inte sol- och skuggsida man ska gå efter…utan ”port” eller ”sb” (babord eller styrbord). Jag tillhör ”port” vilket känns lugnt och bra då det är på den sidan själva samlingsplatsen är om det skulle hända något.

Idag är det ”stora mötesdagen” och alla olika sorters grupper ska få och lämna information om vad som händer på båten och hur man ska hantera olika typer av arbetsredskap/instrument. Jag kommer att delta i IT-informationen – så att jag kan få iväg resebreven – och ett möte om CTD. CTD är själva vattenupptagaren som vi ska sänka ner på olika djup för upphämtning av vatten som ska analyseras.

Jag har idag tid att kika runt lite på olika projekt och börjar få lite hum om vad som kommer att försiggå inom (oftast) Odens reling och det är flera mycket spännande projekt. Förhoppningsvis kommer jag kunna följa flera projekt framöver och få lära mig mer och se vad de får för resultat.