Utetemp: 3,4°C, vattentemp: 4,0°C
Hastighet: 10,6 knop, vind: 13,5 m/s
Salthalt: 27,801
Barometer: 1 014,8 hPa
Djup: 47 m

På väg mot is! Vi har kommit in i ett område där det flyter omkring små isflak och vi ser mer is i horisonten. Troligen kommer vi att nå det mer istäckta området i natt. Vi har ett par stationer ”rakt föröver” och sedan siktar vi på att gå runt Bennett Island för att se om det finns något spännande där.

Vi har lite olika typer av provstationer. På en del tar vi bara ett kast med CTD och ett sedimentupptag med Multicorern. På några andra stationer är det full aktivitet i varenda ”hörn” på Oden. Det tas då bl.a. upp större mängder vatten som filtreras för att se vilka typer av organismer som finns. Det kan också tas olika typer av sedimentprover. T.ex. har vi tagit några Pistoncore och fått upp kärnor som är ca 5 m långa. Dessa delas sedan upp i kortare mer lätthanterliga bitar som skannas och analyseras vidare på land. I samband med dessa sedimentprover följer ibland diverse smådjur upp. Spännande att se djurlivet på havsbotten. Djurlivet på havsytan är det lite sämre med… i alla fall ser inte jag så mycket av det, förutom fåglar av olika slag. De senaste dagarna har det mest varit måsar som följt med oss.

Copepods

Stora Copepods som finns i havsvattnet. Foto: Marcus Sundbom

Ormstjärnor

Ormstjärnor som följt med upp från havsbotten några hundra meter ner. Foto: Lisa Bröder

Vi har också sjösatt en liten undersökningsbåt vi har med oss vid ett tillfälle. Skidbladner – som den heter – har lättare att undersöka havsbotten på grundare vatten än vad Oden har och när tillfälle ges så passar vi på att få ner den i havet.

Sjösättning av Skidbladner. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Sjösättning av Skidbladner. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Vi har haft en ”midcruise dinner”. Det var en härlig tillställning med mycket god mat (bl.a. oxfile med murkelsås) och trevligt sällskap. Senare på kvällen var vi några stycken som hörde på när några av våra ryska vänner sjöng några av deras sånger. Kul!

Vädret har blandat dis, dimma, småregn med strålande solsken. De senaste dagarna har vi haft solsken flera timmar om dagen – superskönt! Jag vet inte om det stämmer helt, men min känsla är att vi har mer sol under lokal kvällstid (alltså midnattssol) än vad det är på dagen. Det är ju lite förvirrande det här med tiderna… Dessutom fortsätter vi att jobba skift så man vet inte i vilken fas vännerna är som man möter. Ska jag säga god morgon – god dag – eller sov gott? Det gäller att tassa in i sovhytten så att eventuellt sovande forskare ska få sin skönhetssömn.

Idag har det blåst ganska rejält och vågorna har slagit mot Oden med rejäla smällar ibland. Häromdagen var havet helt stilla. Det såg ut som det var en sammetsyta över allt vatten. Många sa att det var en märklig syn och vi var flera som aldrig sett ett så lugnt hav.

Nu kör vi på med skaplig hastighet och ser fram emot en till provstation innan det blir god kväll på riktigt. Sköt om er därhemma!