Utetemp: 2,4 °C, vattentemp: -0,4 °C
Hastighet: 1,9 knop
Vind: 10,2 m/s, salthalt: 32,863
Barometer: 1 009,0 hPa
Djup: 2 548 m

Nu har det varit fullt upp! Vi kom fram till första mätstationen i går eftermiddag och då började ett intensivt arbete för många. Först skulle det tas sedimentprover akter om Oden. Tyvärr drev det is mot aktern så de kunde inte genomföra sitt arbete som tänkt.

Under tiden sjösattes CTD-rosetten. Den samlar upp vatten från olika vattennivåer och eftersom vi var på den djupaste mätpunkten så blev det en hel del prover. Vi började nere på 3000 m och stängde sedan rören på speciellt utvalda djup. Sammanlagt fylldes 23 st rör. Egentligen skulle det vara 24, men en gick sönder och får lagas tills nästa vattenstation, vilket är denna eftermiddag.

När CTD:n var uppe började stora vattentömningen. Många grupper ska ta från vattenrören och det är viktigt att de som ska mäta gas får ta först, innan vattnet blir kontaminerat med gas från luften. Det finns alltså en speciell tågordning som man måste följa.

CTD-rosett

På bilden syns CTD-rosetten. Det är den cirkelformade ställningen med cylindrar på. Ni ser också att det kan bli trångt att hämta sina prover. Några grupper har redan lämnat provtagningsrummet, så ett tag var det ännu trängre. Det gäller att veta när det är ens tur att tappa ur vattnet och vi har också hjälp av en lista på väggen som en medarbetare håller koll på. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Under kvällen så lättade istrycket mot aktern, så sedimentgruppen lyckades ta sina prover innan Oden gav sig iväg mot nästa mål. De har dessutom under förmiddagen tagit sediment från två ställen till. Ni ser att under ett mätområde så blir arbetet väldigt intensivt. Jag kom i säng ca 02.30 efter att ha kört klart mina vattenprover.

Vi har haft några tuffa isdagar (och nätter) bakom oss. Vissa hårda isområden har varit flera mil långa i omkrets så Oden har fått tuffa på i lite omvägar då och då. Jag är övertygad om att hon skulle kunna gå igenom även på de tuffaste ställena, men det skulle troligen ta mer tid (och mer drivmedel). När vi använder alla fyra maskinerna gör hon slut på 50-90 ton drivmedel/dag.

Nu har vi precis lämnat isen och kommit ut på öppet vatten. Det känns faktiskt lite sorgligt tycker jag. Jag kommer att sakna isen. Även om jag har tagit säkert 400 kort på den så återger bilderna inte känslan och ljuset som vi ser i verkligheten.

Vacker dag i Arktis

En strålande vacker dag i Arktis. (Det var ljusare än vad det ser ut på bilden.) Foto: Anna-Carin Bäckebo

I övrigt har vi bl.a. hunnit med födelsedagsfirande, brandlarm, afrodans och flashmob (brandlarmet berodde inte på för många ljus i tårtorna utan var en luftledning med stort tryck i som brustit). Afrodansrörelserna satt lite bättre nu när vi körde andra vändan. Flashmob-videon finns kanske på någon hemsida. Alla forskare samlades i en promenad på helidäck… Videon är mycket roligare än beskrivningen. 🙂

Isbjörn

En av isbjörnarna vi sett under resan. Foto: Denis Chernykh