Latitude: 74° 07.14’ N, longitude: 170° 00.50’ W
Utetemp: -0,6°C, vattentemp: ? °C
Hastighet: 8,7 knop
Vind: 8,7 m/s, salthalt: ?
Barometer: 1 002,0 hPa
Djup: 176 m

I morse kl 06 (lokal tid) började vi vår avslutande sträcka till Barrow, Alaska. Vi har legat mer eller mindre stilla i isen under veckan då det varit för blåsigt att undersöka Herald Canyon med vatten- och sedimentprovtagning. Bottenundersökning med multibeam och andra ekolod gick bra men därefter lämnade vi området och begav oss tillbaka till isområdet. Meterologerna har därmed fått lite extra tid att undersöka vad som händer i övergång vatten–is.

Vi har flyttat runt några gånger under veckan, men därefter stannat på det stället ganska lång tid.
Canyonområdet får forskarna på nästa leg undersöka (det var faktiskt ”deras område” redan innan, men eftersom vi hade lite tid över så försökte vi att hinna med det också).

Som ni ser så kan jag inte lämna några uppgifter på vattentemperatur och salthalt och jag tror att de har stängt av havsvattenintaget. Laborationerna håller på att plockas ihop och städas. Nu ska det göras plats för nästa gäng som kliver på i Barrow.

Alla har också haft fullt upp att skriva på arbetslagets cruise report. Där redovisar man vad som gjorts och hur det gått till – alltså vilka metoder man använt. Några har också kanske några resultat att redovisa, men väldigt många analyser behöver gås igenom och kollas igen innan det går att förmedla dem. Flera analyser återstår också att göra när man kommit i land.

Som jag trodde förra veckan så har vi kunnat se några fantastiska solnedgångar (och uppgångar). Eftersom vi låg kvar på UTC-tid så skedde båda dessa när vi var vakna (i alla fall de flesta av oss ). Natten har varit ca 4 timmar lång, men ej helt mörk – ungefär som skymning.

Utomhustemperaturen har varit rätt kylig och vissa dagar har det varit mycket halt på däck. Då måste man ha hjälm på sig och gå väälldiiigt försiktigt. En dag var det faktiskt nästan omöjligt att gå uppe på fjärde däck. Jag visar här en bild där ni kan se att plastkedjan blivit isbelagd och så var även resten av omgivningen.

Kedja

Isig kedja. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Jag har under veckan varit med några timmar i maskinrummet och bl.a. fått se lite mer om hur man renar olika system ombord. T.ex. måste oljan i maskinerna renas från vatten och partiklar som kommit in och sedan har vi ju även allt avloppsvatten som ska separeras och renas i flera steg innan det renade vattnet får lämna fartyget. Det som blir kvar förvaras och töms på rätt ställe i hamn när man kommit tillbaka. Oden ligger mycket bra till inom dessa områden och klarar olika gränsvärden galant.

Vi har under veckan haft ett par fester. Några deltagare hade surströmmingsskiva – de fick inte sitta inomhus i vanliga mässen…. För många var det första försöket och även sista… Men några tyckte det var riktigt gott och kommer säkert prova igen. Då jag inte var med är det svårt att lämna några detaljer – jag tycker också att det räcker att prova en gång…

På fest nr 2 var dock alla med! Det var en avslutande cruise-dinner som vi hade i går kväll. Som vanligt underbar mat, någon typ av räktoast (utan toast) till förrätt, potatisgratäng och oxfilé med sås som huvudrätt och cremé de brulé till efterrätt.

Kocken

Kocken Bossen lagar middag. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Vi hade ett litet program innan med fantastisk musik och sång, och som på beställning kom det en ung isbjörn och underhöll oss en halvtimme precis utanför Oden. Den gick omkring och sniffade i luften – gillade nog också matdoften. Därefter lade den sig på magen och väntade och sedan ålade han i snön – ungefär som Baloo när Mowgli kittlar honom i Djungelboken (fast då utan snö förstås..). Dessutom stod den på bakbenen en stund och luktade. Han/hon verkade inte alls rädd. Ett fantastiskt minne att komma så nära en isbjörn.

Isbjörn

Isbjörnen Baloo. Foto: Ian Brooks

När vi kom in i isen under veckan passerade vi också ett antal valrossfamiljer och vi hade en som simmade väldigt nära fartyget. Även det är fantastiskt att ha sett.

Valrossar

Valrossar. Foto: Matthew Shupe