Latitud: 71° 21.99’ N, longitud: 156° 47.89’ W
Utetemp: 3,2°C, Vattentemp: ? °C
Hastighet: 0,1 knop
Vind: 2,0 m/s, salthalt: ?
Barometer: 1 016,0 hPa
Djup: 56 m

Nu är det snart dags att lämna Oden. Det känns sorgligt och jag kommer sakna många fina människor som är ombord. Alla har hjälpts åt att hålla stämningen på topp och jag hoppas och tror att både besättningen och övriga är nöjda med hur denna forskningsresa fungerat och jag vet att många vill komma tillbaka till detta suveräna fartyg.

Jag är mycket tacksam att jag fått följa med på detta äventyr och fått en (liten) inblick i hur det är att ”bedriva science”. Detta tack riktar sig till såväl Polarforskningssekretariatet, mina rektorer och alla ombord som varit så öppna med sina kunskaper och åsikter. Jag önskar alla forskare ett stort lycka till med att analysera klart sina prover och data och knyta ihop säckarna som vi öppnat och börjat fylla på via alla våra 67 undersökningsstationer från Tromsö till Barrow.

Den sista delen av resan gick väldigt smidigt och havet var lugnt. Några deltagare såg valar på avstånd, men jag inte sett någon ännu. Fast jag såg en säl… kanske inte riktigt lika upphetsande, men det är alltid roligt att se lite djurliv. Det ska också bli spännande att komma iland i Barrow och se hur det ser ut där. Vi kan se in till fastlandet och idag har det kommit ut en del av deltagarna på leg 2 för lite info om pågående projekt.

Oden har också bunkrats upp med diesel så att hemresan är säkerställd. Färskvaror fylls på imorgon och sedan är de snart klara för avfärd. Vi har 8 st ombord som kommer att stanna kvar och köra leg 2 också. Stort Lycka Till! till er och hoppas att tiden går lika fort då som den gjort nu även om det kommer bli lite mörkare omgivning för er.

Nu väntar fyra dagars hemresa innan vi landar på svensk mark. Det ska bli väldigt skönt att krama om familjen igen! Det har gått bra att hålla kontakt via mail och vi har kunnat sända och få e-post flera gånger om dagen. De kommande dagarna kan det bli lite sämre med den saken då jag precis kommit på att jag glömt ta med adapter till mina laddare…

Kapten

Vår kapten Mattias Petersson jobbar in i det sista. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Barrow

Första bilden av Barrow…Foto: Anna-Carin Bäckebo

Tankning

Tankning pågår. Foto: Anna-Carin Bäckebo

Full Swing

Denna kommer vi åka med i morgon in till land. Foto: Anna-Carin Bäckebo