CTD

Foto: Jorien Vonk

Oden, 3 augusti kl 21:30, 74° 33.15’N, 162° 31.55’E

Söndag kväll igen och jag är i labbet och analyserar prover från senaste stationen som vi besökte strax efter 18. Det tar lite tid att göra våra analyser och i dag uppstod ett lite annorlunda problem då det hade kommit in någon typ av plankton i provpipetten på analysatorn. Detta täppte till utflödet så vattnet rann inte ner i titrerkärlet. Men nu är det löst och det sista provet håller just nu på och titreras. Snart är det dags för nya prover. Vi räknar med att komma till nästa station strax efter midnatt. Exakta tiden går inte att beräkna då allt beroende på isen. Det är i stort sett helt istäckt, men isen är rätt rutten. Enda gången vi saktar ner är när det är vallar, men de kan vara rätt kraftiga och t.o.m. göra så att vi helt stoppar. Men detta är i så fall bara helt tillfälligt.

Just nu regnar det lite, men sikten är mycket bättre än den varit i stort sett under hela sista veckan. Vi har haft mer eller mindre konstant dimma. Detta har naturligtvis gjort det extra svårt att navigera. Enda stunderna med lite bättre sikt har varit på sen-natten. Detta beror på att vi seglar på UTC tid och vi ligger cirka 11 timmar efter soltiden. Så kl 01 står solen som högst på himlen!

Dimman under dagarna har naturligtvis givet en ganska trist utsikt. Inte så mycket att se. Det enda som varit lite kul är att vi sett många fiskar som kommer fram när Oden bryter isen. Mest är det liten polartorsk, som gömmer sig inne bland isen och då kommer fram när Oden rör om bland flaken. Om det klarnar upp kommer säkert fåglarna tillbaka också. Vi har ju nu kommit så långt österut att vi påverkas av vattnet från Stilla havet. Detta innehåller mycket näringsämnen, så djurlivet borde bli mer omfattande. Blir lite spännande att se hur det utvecklas under veckan som kommer.

Annars har veckan flutit på i den normala rutinen: arbeta, äta och sova. Verkar som alla har haft ett framgångsrikt arbete. Alla verkar på bra humör och stämningen är på topp.