Nya sätt att samla långa oceanografiska mätserier
29 juli 2015 - 2 september 2015Insamling av långa mätserier i polarområdena blir allt viktigare för att utveckla modeller och bättre förstå de pågående miljöförändringarna, men idag pågår mätningarna sällan längre än fem år. Ingenjörer vid KTH i Stockholm och oceanografer vid Göteborgs universitet har nyligen startat ett samarbete för att utveckla en automatisk mätplattform avsedd för långsiktiga mätningar under vattnet.
Bottenlandaren LoTUS, Long Term Underwater Sensing, är en ny innovativ temperatursond som är avsedd för att göra mätningar i avlägsna områden i upp till 10 år på vattendjup ner till 2 000 m. Den har också en sekundär driftfunktion som börjar sända GPS-koordinater utifrån ett förbestämt tidsintervall när bottenlandaren kommit upp till ytan. För närvarande är bottenlandaren i ett prototypstadium och under expeditionen Petermann 2015 testades landaren under realistiska förhållanden. Tio LoTUS-bojar placerades ut på strategiska positioner i området kring Petermannglaciären för att spåra varmt Atlantvatten som tar sig in i Petermannfjorden – vatten som misstänks orsaka basal smältning av glaciären.
Precis som planerat så har två bottenlandare kommit upp till ytan i området kring Petermannglaciären och har skickat värdefull data om vattentemperaturerna. Enligt planen ska de åtta återstående bottenlandarna komma upp till ytan under de kommande månaderna och förhoppningsvis även bidra till en bättre förståelse av Petermannglaciärens system.