I dag är det söndag och vi har varit på väg i en dryg vecka. Första dagarna i öppet hav men sedan dess har vi kämpat oss fram igenom isen. Ibland har det funnits mycket öppet vatten mellan isflaken och då gör vi bra fart, men under de senaste dygnen har det varig ganska svåra isförhållanden. Trots att vi ökat från två till tre motorer får vi ibland backa upp och ta ny sats för att komma igenom områden med kraftiga isvallar. I medel håller vi dock en fart om mellan 5 och 6 knop, men tyvärr är inte detta i rak riktning mot vår första provtagningsstation utan i snirklar för att finna den minst svåra vägen i isen. Om förhållandena håller i sig så räknar vi med att nå första stationen sent under måndagen.

Det skall bli skönt att sätta igång med provtagning och analyser. Fram till nu har vi testat och optimerat utrustningen så alla är redo för det arbete vi kommit hit för att göra. Vi har även haft olika presentationer från forskare för att förklara de individuella målsättningarna och hur dessa passar in i den övergripande planen. Vi har också fått höra från våra ryska kolleger om de observationer de gjort under den senaste 10-årsperioden och därmed kunnat fokusera våra planer till områden där det läcker ut stora mängder metan från sedimentet. Detta innebär att när vi arbetat oss upp för kontinentalbranten i norra Laptevhavet kommer vi att ägna ca en vecka åt provtagningar i ett område som är ca 100 x 100 km och har ett djup av mellan 50 och 80 meter. Men mer om detta när vi väl är där.

Annars löper dagarna på i ett rutinmässigt tempo. Viktiga hållpunkter är måltiderna. Vi förses med utmärkt mat av varierande stil. I går lördag var det lite extra med en utsökt helstekt entrecote. Det gäller att inte lockas att ta för mycket av dessa läckerheter för det blir inte så mycket motion för mig, även om det finns ett litet gym ombord där man kan ägna sig åt diverse aktiviteter. Däremot är det skönt att ta sig en liten promenad på Odens däck. Det gäller att ta på sig för vi har inga svenska sommartemperaturer. Lufttemperaturen ligger strax över fryspunkten, men vinden om 5-10 m/s biter i kinderna och det är oftast en del fuktighet i luften som förstärker denna känsla.

När man är på däck kan man också se lite mer av djurlivet. Det finns nästan ett gäng fåglar som följer båten och utnyttjar att små polartorskar kommer fram när Oden bryter isen. Det är huvudsakligen tretåiga måsar vi har runt oss, men även ismås, stormfågel och rosenmås har siktats. Sedan finns det en hel del säl och även isbjörnar i dessa områden. Men dessa passeras ganska snabbt så om man inte är på rätt ställe vid dessa tillfällen så missar man dem.