Senaste veckan har vi varit inne i en period av förberedelser för att avsluta den första delen av denna expedition. Planen var att vi efter det att vi lämnade isen skulle göra provtagning tvärs över Herald Canyon för att undersöka det vatten från Stilla havet som flödar in till centrala Arktis i detta område. Men vädret satte stopp för detta. Det blåste kring 10 m/s och vågorna var allt för stora för att vi säkert skulle kunna sänka ner vår utrustning. Vi gjorde en del undersökningar med ekolod för att förbereda provtagningarna under den andra delen då vi planerar att komma tillbaka till detta område.

Efter detta gick vi tillbaka till isen och meteorologiska studier av de nedre luftlagren i istäckta områden. Detta har vi hållit på med under flera dagar under tiden det har packats ner utrustning som inte skall användas under andra delen och prover som skall analyseras efter att vi kommer tillbaka till Sverige. Eftersom vårt program fortsätter på samma sätt under andra delen har vi ägnat oss åt databearbetning såväl som diverse datorarbete.

För att förbereda oss inför utvärderingen av data har vi presenterat de resultat vi redan fått fram för varandra. Det är ingen tvekan om att det är ett fantastiskt material vi kommer hem med, som säkert kommer att ta flera år innan det utvärderats i sin hela kapacitet. Mycket av det som vi har arbetat med kommer också att vara starkt kopplat till det vi skall göra under andra delen, speciellt hur vattnen på kontinentalsockeln växelverkar med vattnet i djupbassängen. Hur som helst skall det bli intressant att komma igång med detta arbete vad det lider.

Senaste veckan har också gett upphov till flera fantastiska naturupplevelser. Natten när vi gick ut från isen, mellan förra söndagen och måndagen, passerade vi ett område längs iskanten där det fanns en stor mängd valrossar och kring 15 isbjörnar. Tyvärr sov jag vid detta tillfälle men kunde ta del av ett flertal foton tagna av andra deltagare. Snopet, men inget att göra åt.

Däremot fick vi uppleva valrossar även när vi gick tillbaka in i isen. Det låg allt från enstaka djur till närmare 10 stycken på mindre isflak där de antagligen kunde känna sig rätt säkra för överraskningsattacker från isbjörnar. Vi såg inga björnar vid detta tillfälle men de var säkert inte så långt bort. Detta var en fantastisk upplevelse speciellt när vi gick ganska nära en valross som inte verkade speciellt bekymrad om vår framfart även om den till slut tog det säkra före det osäkra och hasade sig ner i havet.

I går, lördag, hade vi en avslutningsmiddag. Den började med lite levande musik och sångunderhållning i dagrummet. Det är fantastiskt vilka talanger det finns i en grupp som vår. När musiken var färdig och vi skulle sätta oss till bords meddelade kapten att det fanns en isbjörn i närheten på styrbords sida. Alla rusade ut och mycket riktigt där gick en ganska stor isbjörnshane som inte verkade gammal (pälsen var inte så gul) och sniffade dofterna från vårt kök. Längs relingen stod det fullt av fotografer medan björnen visade upp flera av sina konster. Den lade sig ner, rullade runt, kanade fram i snön och vandrade fram och åter längs sidan. Endast några tiotal meter bort. Det ser inte alls ut som den skulle vara farlig, men ack vad skenet kan bedra. Nu har nog de flesta av oss fina isbjörnsbilder att visa upp när vi kommer hem. Middagen blev lite försenad, men det gjorde inget när vi fick denna oväntade underhållning.

Under natten har vi också ställt om till Alaskatid. Detta innebar att när vi hade haft vår normala frukost klockan åtta så ställdes tiden tillbaka till midnatt och vi fick ytterligare åtta timmar att sova innan nästa frukost. Vår tid är nu halv åtta men kroppen ligger nog till viss del på 03:30 som ett minne av senaste månaden. Men detta är inte värre än våra kolleger som nu befinner sig på väg till Alaska och får denna tidsomställning under betydligt svårare förhållanden. I morgon eftermiddag beräknar vi att komma fram till Barrow och då förbereda utbyte av personal, bunkring av diesel, och lastning av en del matvaror. Vi kommer nog att ligga där en stor del av kommande vecka, allt beroende på hur väder och vind påverkar arbetet.