Petermannglaciären

Petermannglaciären från ovan. Smältvattnet skapar turkosfärgade forsar och sjöar ovanpå glaciären. Foto: Ida Kinner

Efter att ha ägnat flera dagar ute i Hall Basin för att kartlägga, ta prover och förflytta vårt svenska landteam till den kanadensiska Ellesmereön, så är vi sedan i går inne i Petermannfjorden igen. I skrivande stund befinner vi oss vi oss så långt in i Petermannfjorden som man kan ta sig med Oden – vid tungspetsen av shelfen. De tusen meter höga bergen som omsluter oss i fjorden är fortfarande lika mäktiga. Glaciären rinner som smält vaniljglass över sluttningarna och ner i fjorden, vattenfall med forsande smältvatten rusar ner över bergen och de dramatiska klipporna som formats av glaciärens forna framfart störtar rakt ner i fjorden. En verklighet så vacker att det fortfarande är svårt att tro att det är sant.

En av anledningarna till att vi återigen är inne i fjorden är för att hämta hem det amerikansk-brittiska forskarlaget och deras tio ton tunga utrustning till Oden. Under deras tid på isen så har de hämtat sex sedimentkärnor från botten under shelfen, ett av huvudmålen med expeditionen. Miljöerna under isshelfen är en av de mest outforskade platserna på jorden, så de här proverna kommer att kunna ge mycket intressant information från områden vi aldrig tidigare kunnat undersöka.

Borrtorn

Sven och Paul slingar borrtornet för att flyga tillbaka det till Oden. Foto: Ida Kinner

Petermannglaciären är ett unikt område på så vis att det är det enda stället på Grönland där man har relativt stora områden där isshelfen fortfarande finns kvar. Det är inte ovanligt att isshelfarna bryts upp – under de första dagarna av expeditionen så lossnade ett 3 km långt och 10 meter högt isberg från shelfen och började flyta ut ur fjorden. Det må vara stort, men inte alls i jämförelse med de två händelser som brukar diskuteras i samband med Petermannglaciären – 2010 då ett isberg på 260 km2, dvs. mer än dubbelt så stort som Fårö, Gotland, bröt sig loss, samt 2012 då ett 130 km2 stort isberg lossnade.

Att dessa stora isberg lossnat har gett oss den unika möjligheten att studera sub-shelfmiljön, alltså en miljö som för bara några år sedan befann sig under shelfen. Genom att ta sedimentprover, mäta och kartlägga bottensedimentet samt ta vattenprover kan forskarna förhoppningsvis säga något om glaciärens cykler – det vill säga hur glaciärerna beter sig i dag, hur de har förändrats under historien och framförallt hur glaciären betedde sig under senaste mellanistiden.

Utrustning

Sven förbereder för att flyga tillbaka utrustning till Oden. Foto: Ida Kinner

Helikopter

Helikoptern kommer tillbaka från shelfen med ett lass med utrustning. Foto: Ida Kinner