De senaste två dagarna har varit långa fältdagar med målet att samla så många stenprover som möjligt på öarna Jeanette och Henrietta. Det råder febril aktivitet på den fasta isen längs de branta stränderna, där exalterade geologer springer runt med sina hammare och bankar loss små stenprover för senare analys.
Jeannetteön var det viktigaste målet för de flesta. Mest därför att väldigt få människor satt sin fot där, och ännu färre geologer givetvis. Man vet väldigt lite om vilka slags bergarter som utgör dessa öar och det är det vi är här för att ta reda på för att försöka reda ut hur Arktis en gång har bildats.
Det finns minst två större utmaningar med fältarbete på dessa avlägsna öar. Dels är det väldigt brant och för att komma åt vissa av områdena som skall provtas krävs sele och rep. Än så länge har vi inte använt oss så mycket av utrustningen, utan har kunnat gå på den ojämna packisen som omger öarna, men utrustningen är med hela tiden ifall den skulle behövas. Den andra utmaningen är de isbjörnar som konstant uppehåller sig i området, vilket gör att vi hela tiden måste vara beväpnade och på vår vakt eftersom de är potentiellt farliga djur.
I dag såg vi en isbjörn på toppen av Henrietta, ca 300 meter ifrån oss, men den var, som isbjörnar är mest, ganska ointresserad eller helt enkelt inte så sugen på att ta en närmare titt på de konstiga inkräktarna i hans territorium.
Det återstår nu minst fyra dagar av intensivt fältarbete (om vädret tillåter) innan vi seglar tillbaks mot Tiksi och fastlandet igen.
Andreas Bergström, Polarforskningssekretariatet