Tema II: Relationer mellan växter och djur i fjällmiljö samt kopplingen till människans historiska användning av markerna
Här kommer en första rapport från Niklas Bertilsson, Polarforskningssekretariatets andra lärarstipendiat detta polarår. Jag undervisar i geografi, kemi och naturkunskap på Thorildsplans Gymnasium, Stockholm och har alltså fått möjligheten att följa med på denna tvärvetenskapliga expedition till svenska fjällen.
Nu är baslägret i Luspasjaure inne på sin fjärde dag och forskningen har kommit igång på allvar. Själva sjön Luspasjaure är belägen i Vindelfjällen, cirka 4 mil norr om Ammarnäs, Västerbottens län, och vi är för tillfället 11 stycken här i lägret. Den första dagen (i måndags) upprättades baslägret och kökstält, förrådstält, privata förrådstält, utedass etc. iordningställdes, allt för att förenkla tillvaron då vi kommer att vistas här i cirka tre veckor. Under tisdagen och onsdagen har arkeologerna gjort noggranna mätningar av utgrävningsområdet och påbörjat sina geofysiska undersökningar av marken. De fynd som gjorts hittills är avslag av kvartsit vilket indikerar att det funnits mänsklig aktivitet här för ungefär 4 000 år sedan, det vill säga mot slutet av stenåldern. Vi kommer förhoppningsvis att finna mer fynd när vi gräver oss längre ner i marken. I och med att vi har monterat upp ett kombinerat vind- och solkraftverk har vi ström för att kunna utföra löpande analyser av de resultat som samlas in.
Förutom arkeologi bedrivs här även forskning inom ramen för fjällrävsprojektet, där Luspasjaurelägret används som bas för undersökningar i närområdet. Om ungefär en vecka kommer även geologer att ansluta till lägret för att undersöka sedimenten i Luspasjaure och bestämma sjöns klimathistoria. Syftet är att försöka kombinera resultat från arkeologin med information om klimatet under samma period och på så sätt få en bild över människans markutnyttjande i relation till det klimat och den miljö som rådde för fyra tusen år sedan.
Niklas Bertilsson, lärarstipendiat, Thorildsplans gymnasium i Stockholm