Skelett från en narval. Foto: Ólafur Ingólfsson

Skelett från en narval. Foto: Ólafur Ingólfsson

Severnaja Zemlja-arkipelagen är en av norra halvklotets mest otillgängliga platser, och dess naturhistoria är ganska okänd. Årets expedition hade till syfte att klarlägga de stora dragen i områdets senkvartära (de senaste ca. 250 000 åren) miljöhistoria, med fokus på hur klimat och glaciärer utvecklats samt vilka spår av relativa havsnivåförändringar som syns i terrängen. Expeditionen var mycket framgångsrik, och vår preliminära tolkning av den insamlade datan ger följande bild av miljöhistorien:

  • Vi hittade marina avlagringar, som förmodligen är avsatta för mer än 200 000 år sedan, vid en havsnivå som måste ha legat 50–100 m ovanför den nuvarande. De är överlagrade av en morän, som vi tolkar som avsatt under den näst senaste stora nedisningsperioden, Saale, för mer än 130 000 år sedan.
  • Därpå följer en ny marin avlagring, där vi bland annat hittade 9 fossila skelett av narvalar, samt drivved och marina skal. Den tror vi härrör från den senaste mellanistiden, Eem, för ca. 120 000 år sedan.
  • Dessa avlagringar överlagras av en morän samt två sekvenser marina sediment, åtskilda av en morän. Vår tolkning är att avlagringarna återspeglar två regionala nedisningar, som ägde rum för ca. 90 000 respektive 60 000 år sedan.

En mycket viktig slutsats är att under den senaste stora nedisningen i nordvästra Europa, Senweichsel, var Severnaja Zemlja isfritt.

Se forskarrapport: Glacial and environmental history of Severnaya Zemlya, Siberian High Arctic, during the last >130 000 years