Arktis Antarktis
FiltreraRensa

Expedition: Östra Grönland 2016

26 juli 2016 - 1 september 2016 Hold With Hope och Ymer Ø

På jakt efter 370 miljoner år gammal fossil

29 september 2016

För 370 miljoner år sedan utvecklades fiskarnas fenor till händer och fötter och blev anpassade för ett liv på land. Men vad var det som drev ryggradsdjur att lämna vattnet och varför återvände vissa reptiler till vattnet 150 miljoner år senare?

Läs hela blogginlägget

Provtagning och rekognosering

16 augusti 2016 | Lasse Tano

Idag delade vi upp oss i två team. Grzeg tog sig ned till övre delen av Blue River för provtagning och mätning av tjocklek på lagerföljden. Ben, Henning och jag gick via Blue River till västra höjderna, i första hand för att reka området inför en eventuell travers mot Otocerasdal.

Läs hela blogginlägget

Härlig dag på Celsius Bjerg

6 augusti 2016 | Lasse Tano

Vi har fortfarande midnattsol, så vi vänder nästan på dygnet och jobbar långa dagar. Henning och Ben gör en dokumenterad inmätning av geologins tidsnivåer i branten på berget. Grzeg har funnit ett spektakulärt avtryck från en tetrapod, en helkropp, vilken dokumenterats och gipsavgjutits. Fantastiskt fynd!

Läs hela blogginlägget

Packning saknas

29 juli 2016 | Lasse Tano

Morgonens begivenhet med kontroll av alla packlådor och deras belägenhet gav oss signal om att allt var ok. Så vi blev förvånade när det blev klargjort att forskarnas personliga utstyrsel samt verktyg ej fanns på plats!

Läs hela blogginlägget

Film: Till Grönland för att hitta dinosauriefossil

7 juni 2016

2015 och 2014 hittade svenska forskare fossil på Grönland som visar på att det är en plats där vissa grupper av dinosaurier härstammar från. Nu åker forskarna tillbaka till östra Grönland och hoppas på att hitta fossiler som från arter som representerar tiden efter att dinosaurierna utvecklats till två grupper; fågelhöftade dinosaurier (ornithischier) och ödlehöftade dinosaurier (saurischier) vilket tros ha hänt i slutet trias för 230 och 225 miljoner år sedan.

Läs hela blogginlägget
Stäng